INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Šetalište prvi korak ka "Beogradu na vodi"

19.08.2013. | Blic

Projekat "Beograd na vodi", koji je bio glavna tema sastanka gradonačelnika Dragana Đilasa i prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, mogao bi da počne da se ostvaruje realizacijom projekta "Centar na vodi" japanskog arhitekte Soja Fuđimotoa, pobednika međunarodnog konkursa koji je organizovao grad Beograd.

Da bi njegov predlog "oblaka“, šetališta sa komercijalnim sadržajima koji spaja Kalemegdanski park i Knez Mihailovu ulicu sa obalom Save i putničkim pristaništem, počeo da se realizuje, čeka se izrada plana detaljne regulacije prostora između Bulevara vojvode Bojovića, Karađorđeve, Brankovog mosta i reke Save.

Silazak Beograda na reku jedan je od najznačajnijih projekata za prestonicu, ali zasada je to i dalje mrtvo slovo na papiru. Đilas i Vučić će na sastanku pokušati da nađu zajednički jezik u korist grada da bi konačno počeo da se realizuje decenijama najavljivano oživljavanje priobalja. Jedan od projekata koji bi bitno promenio sadašnji izgled priobalja je popularni spiralni "oblak" japanskog arhitekte, ali početak njegove izgradnje trenutno čeka urbanističku proveru i unošenje u plan.

- Radi realizacije projekta doneta je odluka o izradi plana detaljne regulacije prostora između Bulevara vojvode Bojovića, Karađorđeve, Brankovog mosta i reke Save. U toku je izrada koncepta plana i usklađivanje projekta sa uslovima republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i drugih ustanova. Po usvajanju nacrta plana, biće izrađena tehnička dokumentacija na osnovu koje će biti izabran izvođač radova, a tada će biti poznati i rokovi gradnje – objašnjavaju u gradskoj upravi.

“Oblak" bi, prema zamisli smelog arhitekte Fuđimotoa, spojio Knez Mihailovu ulicu i Kalemegdan sa obalom Save i pristaništem.

- Planirano je više od 20.000 kvadratnih metara novih komercijalnih i sadržaja kulture. Tu su i oko 8.500 kvadrata za galerije, Muzej grada, povremene izložbe, višenamenske sale i oko 5.000 kvadrata prostora za restorane, kafee... Obezbeđen je i parking za oko 500 vozila, kao i ostali prateći prostori – dodaju iz uprave.

Prema ranijim najavama, u okviru ovog projekta predviđena je i rekonstrukcija dela tramvajske mreže u toj zoni, gradnja novih pešačkih veza sa istorijskim centrom grada i šetalištima na Kalemegdanu. Ceo kompleks prostirao bi se na oko 26.000 kvadrata, a prema konkursnoj dokumentaciji, investicija je vredna oko 25 miliona evra.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;