SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Đilas: Neprihvatljivo prolongiranje roka za "kineski" most

16.08.2013. | Novosti

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je danas da je dobio nezvanične najave kineskih izvođača koje rade na mostu Zemun-Borča da žele da produže rokove za završetak mosta do maja 2015. godine što je, kako je naglasio, neprihvatljivo. Đilas je ukazao da je rok za završetak mosta do kraja 2014. godine i da bi prvi automobili trebalo preko tog objekta da pređu krajem te godine, kako je i predviđeno ugovorima.

"Malo sam začuđen što ovde nije generalni direktor kineske kompanije, jer bi mu ja to direktno i rekao", rekao je Đilas novinarima nakon oblaska gradilišta mosta.

On je naglasio da su grad Beograd i Srbija sa svoje strane ispunili obaveze i da očekuje da to isto učine i oni kojima je ukazano poverenje i koji su dobili posao direktnim dogovorom dve države a i koji danas dobijaju nove poslove po Srbiji, da pokažu visok stepen odgovornosti i učine sve kako bi taj posao bio završen na vreme.

Đilas je naglasio da postoje građevinski načini o trošku onih koji kasne da se radovi ubrzaju, kako bi sve završili na vreme. Na pitanje šta je razlog što kineska strana želi prolongiranje roka, Đilas je rekao da smatraju da bi rokovi trebalo da budu relaksiraniji i naveo da je svakom izvođaču lakše da produži rokove jer mu je to jeftinije i može više da zaradi, ali da je za grad to apsolutno neprihvatljivo. Na pitanje šta će uraditi ukoliko dođe do prolongiranja rokova, Đilas je odgovorio da "to ne dolazi u obzir" i dodao da se zvanično još ne kasni i da ima još godinu i nešto da se radovi završe.

"Nijedan projekat u Beogadu za ovih pet godina nije kasnio pa nema razloga ni da ovaj kasni", naglasio je gradonačelnik.

On je rekao i da nema raskidanja ugovora i da su tačno određeni penali u slučaju kašnjenja. Govoreći o radovima na mostu, Đilas je naveo da se do kraja godine očekuje asfaltiranje šest kilometara saobraćajnice od mosta do Zrenjaninskog puta, koju rade domaći izvođači, tokom sledeće godine gotovu petlju kao i radove od Zrenjaninskog puta do pančevačkog auto-puta, kao deo obilaznice oko Beograda.

"Očekujemo dobijanje dozvole sa zemunske strane, imamo još samo tri objekta koji su imovinski problematični", rekao je on.

Đilas je naveo i da počinje izgradnja dela pristupnih saobraćajnica do "lakat" krivine i dalje povezivanje sa auto-putem i obilaznicom oko Beograda i dodao da očekuje da će krajem sledeće godine biti omogućeno izmeštanje kamionskog saobraćaja iz centra grada a time i rasterećenje pančevačkog mosta i drugih saobraćajnica u Beogradu. On je napomenuo da je vrednost projekta izgradnje mosta oko 260 miliona dolara.

Novinari su sa gradonačelnikom Beograda i gradskim menadžerom Aleksandrom Bijelićem i arhitektom Dejanom Vasovićem obišli gradilište mosta do koga su došli brodom, a potom su imali priliku da vide šest kilometara dugu trasu na kojoj će biti izgrađene pristupne saobraćajnice.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;