INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Grci zainteresovani za igradnju auto-puta u BiH

14.08.2013. | SOURCE

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić bio je domaćin susreta u sedištu Federalne vlade u Sarajevu, na kojem su, uz sudelovanje ministra komunikacija i prometa BiH Damira Hadžića i federalnog ministra prometa i komunikacija Envera Bijedića, predstavnici grčke kompanije AKTOR SA izrazili zainteresiranost za gradnju deonica auto-puta na Koridoru 5-c.

Federalni premijer je kazao kako je putna infrastruktura jedan od prioriteta Vlade FBiH, što je ilustrirao pokazateljem o više od 60 kilometara, koliko će biti izgrađeno do kraja 2014. godine, odnosno u mandatu ove Vlade.

- Od početka intenziviranja izgradnje auto-puta, investirali smo više od 1,2 milijarde konvertibilnih maraka. Sada smo zainteresirani za nastavak izgradnje na principu javno-privatnog partnerstva. Sa svoje strane, stvorili smo zakonski okvir koji omogućava bržu izgradnju auto-puta na Koridoru 5-c – kazao je premijer Nikšić.

Ministar Bijedić je, također, kazao kako je javno-privatno partnerstvo za nas najprivlačnija opcija, u kojoj Federacija BiH nudi rešene imovinsko-pravne odnose, a partnerska ulaže kapital i gradi auto-put, te je koristi na koncesionom principu. Na predlog ministra Hadžića, AKTOR SA će dostaviti pismo namere za uključenje u projekat izgradnje preostalih deonica auto-puta na Koridoru 5-c.

Dogovoreno je osnivanje zajedničke stručne radne grupe koja bi proučila već postojeću dokumentaciju koja se odnosi na izgradnju auto-puta, kao i onu koju bi sačinili stručnjaci grčke kompanije, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;