INFONET-468X60-BANNER

Novim dovodnikom stizaće više vode do Karlovčana

12.08.2013. | Dnevnik

Vodosnabdevanje Sremskih Karlovaca biće u znatnoj meri unapređeno kada bude završen novi dovodnik vode od Trandžamenta do tog mesta, kaže tehnički direktor JKP "Vodovod i kanalizacija" Nikice Ivića.

Prema njegovim rečima, ovo preduzeće lane je uložilo  50 miliona dinara u dovodnik, na deonici od rezervoara Institut do Zanoša, a ove godine je pripremljena projektna dokumentacija za nastavak radova. U narednoj fazi radiće se na delu od Zanoša do rezervaoara Doka, za šta je izdvojen 21 milion dinara.

- Tender bi trebalo ove sedmice da bude raspisan i nadam se da ćemo do kraja godine to i realizovati – kaže Nikica Ivić. - Zahvaljujući tome Sremski Karlovci će imati stabilno vodosnabdevanje, a ne kao do sada. Sadašnji glavni dovodnik je ujedno i dovodnik i distributivna mreža i kad god se dese havarije, nastaju brojni problemi, osim što ljudi ostaju bez vode, rezervoari se isprazne, pa se otežano pune. Kada se ovaj posao završi dobiće se nezavisni dovodnik i relativno sigurnije snabdevanje. Sadašnji dovodnik će se pretvoriti u distributivnu mrežu i iz njega će se samo snabdevati potrošači.

Ivić ističe da će i zoniranje Petrovaradina, koje je u toku, doprineti rasterećenju glavnog cevovoda koji doprema vodu do Karlovaca. Dovodnik je devedesetih godina bio toliko "napadnut" divljim mrežama u usputnim vikend naseljima, odnosno potesima kao što su Bukovački do, Vezirac i drugi, da je od ukupne količine vode koja je prosleđivana, a to je  43 litre u sekundi, u  Karlovce stizalo 30 i manje litara. U tim potesima radnici "Vodovoda"  pronalazili su nelegalne mreže sa oko 70 kućnih priključaka,  što se bitno odražava na snabdevanje Karlovčana.

- Kada dovodnik bude završen voda će prvo stizati do Karlovčana – objašnjava Ivić. - Puniće se prvo tamošnji vodorezervoar Doka, pa će se onda odatle napajati celo naselje. Ostali potrošači na putu do Sremskih Karlovaca će nakon Karlovčana doći na red.

Kada je reč o rekonstrukciji mreže po ulicama u Sremskim Karlovcima, Ivić kaže da je to potrebno budući da je stara, ali da se u to "Vodovod" do sada  nije upuštao, jer je prethodno potrebno definisati šta je čija obaveza, pošto se radi o drugoj opštini.  S tim u vezi napomenuo je da je sačinjen koncept ugovora, koji  uskoro treba  preduzeće da sklopi sa sremskokarlovačkom opštinom. Ugovorom će  biti uređeni međusobni odnosi "Vodovoda" i tamošnje lokalne samouprave, sa kojom, kako kaže Ivić, ovo preduzeće dobro sarađuje.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

JAVOR
JAVOR
JAGODINA-RIBARE
www.javorsztr.com

ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;