INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novim dovodnikom stizaće više vode do Karlovčana

12.08.2013. | Dnevnik

Vodosnabdevanje Sremskih Karlovaca biće u znatnoj meri unapređeno kada bude završen novi dovodnik vode od Trandžamenta do tog mesta, kaže tehnički direktor JKP "Vodovod i kanalizacija" Nikice Ivića.

Prema njegovim rečima, ovo preduzeće lane je uložilo  50 miliona dinara u dovodnik, na deonici od rezervoara Institut do Zanoša, a ove godine je pripremljena projektna dokumentacija za nastavak radova. U narednoj fazi radiće se na delu od Zanoša do rezervaoara Doka, za šta je izdvojen 21 milion dinara.

- Tender bi trebalo ove sedmice da bude raspisan i nadam se da ćemo do kraja godine to i realizovati – kaže Nikica Ivić. - Zahvaljujući tome Sremski Karlovci će imati stabilno vodosnabdevanje, a ne kao do sada. Sadašnji glavni dovodnik je ujedno i dovodnik i distributivna mreža i kad god se dese havarije, nastaju brojni problemi, osim što ljudi ostaju bez vode, rezervoari se isprazne, pa se otežano pune. Kada se ovaj posao završi dobiće se nezavisni dovodnik i relativno sigurnije snabdevanje. Sadašnji dovodnik će se pretvoriti u distributivnu mrežu i iz njega će se samo snabdevati potrošači.

Ivić ističe da će i zoniranje Petrovaradina, koje je u toku, doprineti rasterećenju glavnog cevovoda koji doprema vodu do Karlovaca. Dovodnik je devedesetih godina bio toliko "napadnut" divljim mrežama u usputnim vikend naseljima, odnosno potesima kao što su Bukovački do, Vezirac i drugi, da je od ukupne količine vode koja je prosleđivana, a to je  43 litre u sekundi, u  Karlovce stizalo 30 i manje litara. U tim potesima radnici "Vodovoda"  pronalazili su nelegalne mreže sa oko 70 kućnih priključaka,  što se bitno odražava na snabdevanje Karlovčana.

- Kada dovodnik bude završen voda će prvo stizati do Karlovčana – objašnjava Ivić. - Puniće se prvo tamošnji vodorezervoar Doka, pa će se onda odatle napajati celo naselje. Ostali potrošači na putu do Sremskih Karlovaca će nakon Karlovčana doći na red.

Kada je reč o rekonstrukciji mreže po ulicama u Sremskim Karlovcima, Ivić kaže da je to potrebno budući da je stara, ali da se u to "Vodovod" do sada  nije upuštao, jer je prethodno potrebno definisati šta je čija obaveza, pošto se radi o drugoj opštini.  S tim u vezi napomenuo je da je sačinjen koncept ugovora, koji  uskoro treba  preduzeće da sklopi sa sremskokarlovačkom opštinom. Ugovorom će  biti uređeni međusobni odnosi "Vodovoda" i tamošnje lokalne samouprave, sa kojom, kako kaže Ivić, ovo preduzeće dobro sarađuje.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;