INFONET-468X60-BANNER

Novi sjaj stare "Moskve"

02.08.2013. | Novosti

Obnova hotela "Moskva" privodi se kraju. Posle skoro četiri godine radova i mnogo uloženog novca i truda, uprava se nada da će najkasnije za mesec i po dana ispratiti majstore. Za desetak dana završiće se i uređenje prizemlja, gde se sada postavlja bež mermerni pod. Završava se i glavni ulaz iz pravca Terazijske česme, za koji mnogi prolaznici radnicima govore da je pravo remek-delo, a koji je tu i bio kada je hotel izgrađen. Ostaje još da se uredi kafe-bar na ulazu iz Balkanske ulice i kraj njega teretana i spa-centar.

Generalni direktor Saša Nikitović objašnjava nam da je restauracija rađena po strogim kriterijumima Zavoda za zaštitu spomenika, pošto je zgrada hotela "Moskva" zaštićena kao spomenik kulture prve kategorije.

Renovirana je sva unutrašnjost u klasičnom stilu kako je hotel nekada izgledao. Čak su analizirane stare slike i po njima uređivane pojedine sobe i delovi holova. Dosta starog i vrednog nameštaja je restaurirano. Na delovima unutrašnjih zidova urađeni su gipsani radovi kako bi bili u duhu spoljne fasade.

Sve sobe u "Moskvi" su preuređene, postavljen je novi nameštaj, kupatila su renovirana i sve izgleda maksimalno udobno i luksuzno, ali kao da se vreme vratilo sto godina unazad. Samo klima, LCD televizori, internet-priključci i najmodernija oprema govore da je ipak, 21. vek.

- Ostavljeni su vitraži na staklima, koji su strancima iz nekog razloga najinteresantniji. Stalno ih viđam kako fotografišu te crteže na staklu – priča nam direktor Nikitović. - Na zidu pored soba u kojima su odsedali svetski državnici, umetnici, naučnici postavljene su njihove fotografije. Tu su portreti Indire Gandi, Maksima Gorkog, Alfreda Hičkoka, Roberta de Nira, Kirka i Majkla Daglasa, Lučana Pavarotija... Neki gosti žele da odsednu baš u tim apartmanima.

Dupleks sobe i banket sale

Hotel "Moskva" otvoren je 1908. godine. U njemu sada ima 130 soba, deset različitih kategorija, za svačiji izbor i ukus. To je jedini hotel u gradu koji ima dupleks sobe, ukupno 36. Gostu je na raspolaganju dnevni boravak, a uz stepenice spavaća soba i kupatilo. Imaće i četiri banket sale za seminare, skupove i svadbe.

I poslastičarnica i klavir

Na krovu objekta, između tornjeva, postavljen je novi znak "hotel Moskva", koji je tu nekada bio. Majstori sada uređuju i čuvenu kafe poslastičarnicu "Moskva" i restoran "Čajkovski" u kojem će i dalje biti klavir, koji je tu decenijama, kao i isti pijanisti koji na njemu prilično dugo sviraju.

Bez zatvaranja

Za četiri godine, promenjeno je sve, od poda do plafona. Domaćini su posebno ponosni na činjenicu da tokom radova gosti nisu trpeli. Hotel nije bio zatvoren ni dan i sve je funkcionisalo u najboljem redu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;