PRIJAVA-468X60-BANNER

Novo izvorište puniće čaše

01.08.2013. | Dnevnik

O sistemu vodosnabdevanja na području Martonoša brigu od prošle godine je preuzeo kolektiv DOO "Potiski vodovodi" iz Horgoša, koji radi na području kanjiške opštine, a do tada se vodosnabdevanjem bavila sama MZ Martonoš. Izvorište vodovoda u Martonošu smešteno je na dve lokacije, dva bunara koji se povremeno naizmenično puštaju u eksploataciju, a zbog smanjenih kapaciteta voda je često sa primesama peska i drugih nečistoća.

Predsednik MZ Martonoš Gergelj Horvat kaže da je stanje izvorišta takvo da ne zadovoljava potrebe korisnika, ali je zahvaljujući finansijskoj podršci Ministarstva građevinarstva i urbanizma Republike Srbije od pet miliona dinara i Opštine Kanjiža koja je obezbedila 848.000 dinara, započelo bušenje i opremanje novog bunara i formiranje novog izvorišta.

Ovim ulaganjima dugoročnije će se razrešiti problem s vodom za više od 2.000 žitelja, ali i niz ovdašnjih preduzeća iz prehrambene industrije, koja se bave preradom začinske paprike i sušenog povrća. Kapacitet oba postojeća bunara na sadašnjim izvorištima je manje od 10 litara u sekundi, a bušenjem novog bunara obezbediće se količine vode koje nedostaju domaćinstvima i privrednicima.

Ranijih godina ulagano je u vodovodnu mrežu u ovom kraju, pa je ona sada duga 23 kilometra i pokriva selo Martonoš i obližnje vikend naselje kraj Tise. Mreža je potpuno sanirana pre tri godine kada su izbačene azbest cementne i pocinkovane cevi, zamenjeni čvorovi, ugrađena vodovodna armatura i prespajanje kućnih priključaka na novu mrežu, a ugrađeni su i vodomeri.

- Da bi Martonoš imao zadovoljavajući sistem savremenog seoskog vodovoda, potrebno je i ulaganje znatnih sredstava u više faza u dužem vremenskom periodu. Prvi koraci su preduzeti izradom projektne dokumentacije, a bušenjem novog bunara započeto je formiranje jednog savremenog izvorišta pitke vode i ova investicija zacrtana je kao prioritet u razvojnim planovima – kaže direktorka DOO "Potiski vodovodi" Vesna Markotić.

Za bolji kvalitet vode potrebna je i ugradnja uređaja za prečišćavanje,  da bi se u skladu sa zakonom odstranile suvišne količine arsena i amonijaka. Uz izgradnju uređaja za dearsenizaciju vode, na novoformiranom izvorištu ima potrebe za bušenjem još jednog rezervnog bunara kojim bi se obezebdila sigurnost u vodosnabdevanju.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;