INFONET-468X60-BANNER

Fasada opasna po život

25.07.2013. | Danas

- Zapanjen sam ravnodušnošću Gradskog stambenog Palilula, jer to preduzeće izgleda čeka da padne neko mrtav, pa da stupi u akciju – izjavio je Nebojša Bogdanović, predsednik Saveta zgrade u Ulici vojvode Dobrnjca 38 pošto ova gradska institucija ne reaguje na problem koji dugo muči stanare ove trošne dvospratnice.

Već nekoliko puta se fasada ubrušavala preteći da povredi prolaznike ili ošteti parkirane automobile. Stanari su postavili natpise upozorenja i kanapomm ogradili kritičan prostor oko zgrade u cilju zaštite, ali njihove molbe Gradskom stambenom da pošalju ekipe koje će to podrobnije obezbediti nisu uslišene. Naprotiv, niko nije čak došao ni uviđaj da obavi.

- Ne tražimo od Gradskog stambenog da plati kompletnu obnovu fasade, znamo da je to obaveza vlasnika stanova. Samo želimo da oni do početka te restauracije na valjan način zaštite ovaj objekat zbog opasnosti koje mogu prouzrokovati malter ili gromade koje se obrušavaju. Jedini naš zahtev je postavljanje skela ili zaštitnih mrežica, da ova zgrada ne predstavlja opasnost po prolaznike i njene stanare – ističe gospodin Bogdanović.

Inače, dvospratnica o kojoj je reč izgrađena je 1939. godine i predstavlja značajno arhitektonsko zdanje u ovom delu grada, nalazeći se na uglu dveju ulica – Vojvode Dobrnjca i Vatroslava Lisinskog. Projektovao ju je naš poznati arhitekta Vojislav Josimović u duhu akademizma i prema oceni Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd, objekat je od "posebnog značaja za očuvanje ambijentalne celine, posebnosti i specifičnosti prestonice".

- Koje će zgrade da čuva Gradsko stambeno Palilula ako ne ovakve objekte – zaključuje Bogdanović napominjući da kako se ovo zdanje nalazi u ulici u kojoj posluje dosta kafana i kafića, i da je nedaleko i škola, ovaj problem treba hitno rešiti.

Česta obrušavanja

Komad fasade zgrade u Ulici vojvode Stepe 112 pao je juče sa visine od desetak metara. Pukom srećom niko nije povređen, iako se na samo metar od mesta pada fasade nalazi ulaz u banku. Pre tri dana slično se dogodilo i na uglu Kneza Miloša i Ulice kralja Milana. Zaposleni u Javnom preduzeću "Gradsko stambeno" izašli su na teren i uklonili blok. Ovo preduzeće nadležno je da obeleži i obezbedi trotoar, ali odgovornost snose stanari zgrade.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;