INFONET-468X60-BANNER

U prestonici se gradi i pored krize

22.07.2013. | Novosti

Sredinom prošle decenije žutili su se kranovi na sve strane. Gradnja u Beogradu je cvetala, što poslovnih, što stambenih zgrada. A onda, kao da su gradilišta pod zemlju propala. Ugledati neki kran ili radnike u fluorescentnim kacigama i prslucima postala je retkost. Ovog leta, ipak, u prestonici ima posla za zidare, putare i razne majstore. Gradi se više stambenih zgrada, putevi, tržni centar i jedan most.

Na gradilištu u Ulici doktora Ivana Ribara, gde Direkcija za izgradnju Srbije podiže šest zgrada sa 707 stanova, špartaju majstori. Jedni premazuju spoljne zidove na terasama, drugi lepe podzidu, treći kopaju rupe ispred zgrada, a jedan radnik je i izuo patike i ostavio ih na prozoru, jer postavlja parket u stanovima.

U zgradi gde su radovi najviše odmakli, većina majstora unutra razvodi instalacije, postavlja galanteriju i parkete. Oni što rade napolju uglavnom jure hladovinu, pa podziđuju strane gde ne bije sunce.

- Krov smo završili na vreme, tako da sad po vrućinama, kada sunce u podne upekne radimo isključivo u hladu – kaže nam Velimir Tomić, iz podizvođačke firme "Zop inženjering".

Goran Puhalac, šef gradilišta, iz generalnog izvođača radova "Eksing", priča da su prolazili obuke kako pomoći radnicima ako im pozli zbog rada na jakom suncu.

- Ove godine nije bilo tih problema, mada prošle se znalo desiti da nekoga uhvati muka – objašnjava Puhalac. - Tada pravimo češće pauze i uvek neko na kolicima raznosi vodu. Sa južne strane radi se samo ujutru, a ostatak dana tamo gde sunce ne bije direktno. Na zgradi koju mi podižemo "od temelja do ključa" radovi su se primakli cilju, a najbolja slika bude kada na kraju čistačice počnu da ribaju i njih 20 u isto vreme glancaju prozore i na glas pevaju da se svuda okolo čuje.

I dok se u naselju u Doktora Ivana Ribara sklanjaju od sunca, radnici što pokraj buvljaka grade nastavak mosta preko Ade, malo, malo pa peškirima brišu znoj. Upeklo je u podne, ali radovi ne staju. Ima ih nekoliko desetina i svi u svakom trenutku nešto odrađuju. Sa druge strane, kod Radničke ulice nešto ih je manje, tu se izlivaju stepenice i radi na završetku petlje.

I hotel "Stari mlin" pored zgrade BIGZ dočekuje majstore, a sledeće godine bi trebalo da dočeka goste, jer je kraj radova planiran za maj 2014. godine. Radnici su i na Dunavu gde se iz dana u dan sve više proteže novi most Zemun-Borča.

Paunov breg

I na Banjici niču novi moderni stanovi. Dve spojene lamele nedaleko od trolejbuske okretnice biće poznate kao "Paunov breg". U njima se planira sedam spratova sa 107 stanova od 26 do 93 kvadrata. U prizemlju će se nalaziti supermarket, banka, apoteka, kafić, frizerski salon... Rok za završetak radova je maj sledeće godine.

Dunavska terasa na Karaburmi

Na Karaburmi niče i neobičan stambeni kompleks "Dunavska terasa" od desetak zgrada sa 60.000 kvadrata. U njemu će biti izgrađeno oko 800 stanova, a sve zgrade su spojene u krug sa pogledom na reku. Nedaleko od hotela "Jugoslavija" podiže se još jedna stambena zgrada od oko 18.000 kvadrata.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;