Inter-kop sa 2.500 na 700 zaposlenih

03.07.2013. | Danas

Država Inter-kopu duguje 15 miliona evra, a obaveze su u avgustu prošle godine, kada je preduzeće ušlo u blokadu, bile i veće i dostizale su 25 miliona evra, a jedna od posledica jeste da se broj sa 2.500 zaposlenih sveo na 700 radnika.

Kao rezultat krize poslednjih pet godina pao je obim investicija u infrastrukturu naše zemlje, a samim tim i sposobnost kompanije da servisira kreditne obaveze, a kamate na pojedina dugovanja iznosila su i do 25 odsto godišnje. Kompanija u velikom građevinskom zamahu dogovorila je reprogram duga sa pojedinim bankama na 15 godina, sa godišnjom kamatnom stopom od četiri odsto i sa grejs periodom od jedne do dve godine.

- Za dve godine održale su se domaće banke, dok su strane zbog svojih kriza napustile finansiranja srpske građevinske industrije, kreditno podržavajući isključivo strane firme – naglašava vlasnik kompanije Interkop Rade Nikolić.

On dodaje da za veće poslove, kakvi su radovi na trasi koridora kroz Srbiju, ne mogu da se dobiju bankarske garancije.

- Mislim da je sazrelo vreme za osnivanje razvojne banke koja bi stala iza čitave građevinske industrije. Tada bismo se i mi povratili, ušli u dve do tri milijarde vredne poslove koji nas čekaju. Odmah bismo vratili sve one koje smo morali da otpustimo, da ne bismo ugrozili čitavu kompaniju – iznosi Nikolić.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milica Pozega 15.04.2021.
Zelim da me obavestite kad igde da se prija...
Marko 14.04.2021.
Kako se prijaviti za zamenu stolarije na ku...
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...