INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Putarima zabranjeno da blokiraju auto-put

27.06.2013. | Dnevnik

Svih 26 putarskih preduzeća u Republici je stupilo u tihi štrajk zbog teške finansijske situacije u kojoj su se našli jer su zbog neisplaćenih dugova za izvedene radove i smanjenih sredstava za održavanje puteva gotovo sve firme u blokadi. Novca za planirane radove nema pa prete otkazi za 10.000 zaposlenih, što bi imalo nesagledive posledice i za njihove porodice ali i za bezbednost u saobraćaju.

Uprkos sugestiji Republičkog odbora sindikata putara da se štrajk ne radikalizuje, neka preduzeća su planirala da blokiraju autoput, međutim, policija je intervenisala i to sprečila. Tako su, na primer, radnici novosadske firme "Vojvodinaput-Bačkaput" ostali u krugu preduzeća jer nisu mogli da izađu izvan kapije.

Predsednica Sindikata putara Srbije Sonja Vukanović kaže da su u toku razgovori s predstavnicima Vlade, koji će se nastaviti u narednim danima, ali u uslovima sprovođenja štrajka. Ona ponavlja građanima Srbije da se putari ne bore samo za svoja radna mesta već i za bezbednost na putevima svih učesnika u saobraćaju pa ih pozivaju da imaju razumevanja za štrajk u toku narednih dana.

Predsednik sindikata u "Vojvodinaput-Bačkaputu" Đuro Trivunović kaže da za njih nije rešenje to što je Vlada Srbije na poslednjoj sednici donela odluku da se dug"„Puteva Srbije" od 1,3 milijarde dinara pretvori u javni dug. Kako objašnjava, to su pare za zimsko održavanje i ne odnose se na polovinu putarskih firmi. Međutim, na sve se odnosi to što su smanjeni izvorni prihodi nakon što je Vlada Srbije prošle godine ukinula izdvajanje od 20 odsto iz akciza na naftne derivate, što je iznosilo godišnje oko 18 milijardi dinara, a umesto toga odobrila subvencije od 8,8 milijardi. I one su ove godine smanjene na svega  5,4 milijardi pa je buyet za puteve drastično smanjen.

Ministarstvo finansija pri­premilo je zakon o preuzimanju duga putarskim preduzećima, a njegovo usvajanje u parlamentu očekuje se početkom jula. Sonja Vukanović kaže da bi od sredine sledećeg meseca trebalo da krene isplata putarima, kojima "Putevi Srbije" zaključno s 1. aprilom ove godine duguju nešto više od 1,3 milijarde dinara. Dug za izvedene radove nastao je zbog drastično smanjenog budžeta "Puteva Srbije", koje nije u mogućnosti da izmiri te obaveze. Zakonom će Republika preuzeti taj dug i isplata neće ići preko "Puteva Srbije" već direktno na račune putarskih firmi.

U celoj priči najbolnije je to što putari znaju da država nema novca i da pokušava samo da ublaži tešku situaciju. Stru­č­njaci za putnu privredu kažu da očekivanih 20 odsto od akciza i ne mogu dobiti zato što su te pare već u sastavu tankog republičkog budžeta ras­podeljene za druge namene. Jedino na šta još računaju je izdvajanje iz cene prodatog litra goriva, ali ne 30 odsto, koliko je realno potrebno i koliko je ministar Mrkonjić obećao da će tražiti od Vlade, već neki manji i realniji iznos, koji bi se postepeno povećavao do željene granice.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;