"Inter-kop" dogovorio sa bankama reprogram duga

20.06.2013. | E-kapija

Građevinska kompanija "Inter-kop" iz Šapca saopštila je da je dogovorila reprogram duga sa pojedinim bankama na 15 godina sa godišnjom kamatnom stopom od 4% i sa grejs periodom od godinu dana i dve godine. Kako se navodi, kraći grejs period predviđen je za dugovanja prema zaposlenim i dobavljačima, dok se grejs period od dve godine odnosi na dugovanja prema bankama.

Dodaje se da je program reprogram duga prihvatilo 70% poverilaca, a uskoro se očekuje realizacija ovog plana koji uključuje i program rekonstruisanja preduzeća. U saopštenju se navodi da su kompaniju "Inter-kop" u poslednje dve godine održale domaće banke dok su strane banke izašle iz finansiranja domaće građevinske industrije.

Navodi se i da država duguje direktno "Inter-kopu" 15 miliona evra, a u avgustu prošle godine od kada je kompanija u prinudnoj blokadi taj dug je iznosio 25 miliona evra. Pre blokade to preduzeće je zapošljavalo 2.500 ljudi, a danas ima tri puta manje zaposlenih, odnosno 700 radnika.

Vlasnik kompanije "Inter-kop" Rade Nikolić kazao je da je neophodno da se formira razvojna banka koja bi pomogla kompletnu građevinsku industriju jer je, kako je naglasio, problem što se za veće poslove i učešće na tenderima ne mogu dobiti bankarske garancije.

- Drugi najveći generator ozbiljnih poroblema u poslovanju kompanije je veliko kašnjenje u naplati izvedenih radova na skoro svim projektima gde je investitor država Srbija i Vojvodina – kazao je on.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milica Pozega 15.04.2021.
Zelim da me obavestite kad igde da se prija...
Marko 14.04.2021.
Kako se prijaviti za zamenu stolarije na ku...
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...