INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Renoviranjem stana do bolje funkcionalnosti

28.03.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Ako planirate renoviranje stana ili neku adaptaciju, preporuka je da najpre dobro razmislite šta želite da uradite i onda napravite kalkulaciju troškova. Važno je da znate okvirnu cifru koliko će vas čitav planirani posao koštati i da li se to uklapa u vaše finansijske mogućnosti i planove.

Renoviranje

Preporuka je da se koriste kvalitetni materijali koji su dugotrajniji (Foto: Depositphotos)

Za dobru kalkulaciju troškova treba da znate cene materijala, majstorske usluge, a posebno obratite pažnju na one skrivene troškove koji krenu sa započetim poslom. Dobrom računicom izbegnite nerviranja zbog prekomernih troškova koje ste prevideli.

Preporuka je da birate kvalitetne materijale jer kad već radite tako zahtevan posao, koji angažuje vaše vreme, strpljenje i ne mala finansijska izdvajanja, uradite to da bude dugotrajno, funkcionalno i lepo.

Iskustva dobre gradnje

Kada ste se već odlučili za renoviranje imajte u vidu dobra iskustva gradnje koja će vam pomoći da razrešite dileme koje utiču na celinu prostora i ukupnu funkcionalnost i estetiku vašeg doma.

Posebno je važan izbor stolarije - prozora i vrata, kako zbog estetike tako i zbog grejanja, toplotne i zvučne izolacije i uticaja na ukupnu energetsku efikasnost vašeg doma.

Kupatilo je naročito zahtevno jer tu počinjete i završavate dan, ispunjavajući vaše potrebe od jutarnjeg uređivanja do večernjeg opuštanja i pripreme za miran san.

Dilema je kako ga kvalitetno urediti i opremiti za te razne funkcije, a da bude u trendu moderne estetike i stilske ujednačenosti materijala, boja, tekstura, rasvete i opreme u njemu.

PVC prozori i vrata - najbolji odgovor na zahteve energetske efikasnosti

PVC stolarija je sve popularnije rešenje za prozore i vrata u stanu zbog karakteristika koje zadovoljavaju najvažnije kriterijume energetske efikasnosti, estetike, dugotrajnosti i jednostavnog održavanja. Danas PVC stolarija dominira u opremanju stambenih i poslovnih objekata, a ujedno je i najbolja zamena za dotrajale drvene prozore i vrata.

Pvc prozori

PVC stolarija je otporna na atmosferske uticaje (Foto: Depositphotos)

PVC prozori i vrata pružaju odličnu toplotnu i zvučnu izolaciju. Takođe, smanjuju prodor buke iz spoljašnje sredine. Zbog svojih termoizolacionih svojstava doprinose održavanju stabilne temperature u stanu, a time i štednji energije i smanjenju troškova grejanja i hlađenja.

Zbog svoje estetike PVC prozori i vrata su prilagodljivi stilskim i dizajnerskim rešenjima spoljašnjeg izgleda stambenih objekata i uređenja enterijera. PVC stolarija je otporna na atmosferske uticaje, ne korodira i ne truli, što je čini dugotrajnom. Ne zahteva posebno održavanje i čuva boju i izgled tokom vremena. Ispunjava i ekološke zahteve jer se može reciklirati.

Da dodamo i onaj fini osećaj osećaj prijatnosti, moderne estetike i pune funkcionalnosti, koji PVC prozori i vrata stvaraju u vašem domu.

Šta utiče na cenu PVC prozora i vrata

PVC stolarija se izrađuju u raznim veličinama, bojama i varijantama, što svakako utiče na cenu. Veći prozori i vrata, još ako imaju složeniji dizajn ili dodatne opcije poput ugradnje roletni ili komarnika, imaju veću cenu.

Visokokvalitetni PVC materijali su skuplji, ali zato su izdržljiviji i daju bolju izolaciju. Isti efekat daju deblji profili PVC stolarije što im povećava i cenu.

Posebno PVC prozori dolaze u raznim modelima, kao jednostruki i dvostruki, klizni i preklopni, okretno-nagibni koji se otvaraju na kip. Mogu biti pravougaoni, kvadratni, okrugli ili prilagođeni vašem specifičnom zahtevu. I sve to može manje ili više uticati na cenu.

Kod PVC prozora cena zavisi i od broja komora u profilima. S obzirom da PVC prozori imaju obično dve, tri pa i više komora, njihov broj povećava izolacioni efekat, ali i cenu.

Zbog kvaliteta stakla na PVC prozorima cena može znatno varirati, naročito ako se radi o staklima poboljšanih performansi. Korišćenjem laminiranog stakla koje se ne raspada u oštre delove ukoliko se razbije, smanjuje se rizik od povreda. Posebni premazi na staklu mogu pružiti zaštitu od ultraljubičastog (UV) zračenja, a koristi se i premaz koji omogućava da se prljavština i voda lakše skidaju s površine.

Za posebnu boju i dizajn stakla na PVC prozorima cena takođe može biti uvećana, ali tako možete dodatno oplemeniti prostor u stanu ili uskladiti ukupan izgled eksterijera.

Uz sve prednosti PVC prozora cena je takođe činilac zbog koje su prihvatljiviji od svojih glavnih konkurenata - drvenih i metalnih (aluminijumskih) prozora.

Opremite kupatilo u modernom stilu

Renoviranje stana je prilika da uredite kupatilo u modernom stilu. Ako pogledate izbor materijala i sanitarija u dobro opremljenim salonima, kao što je Nantes salon kupatila, videćete pravo bogatstvo opreme za kupatilo koja je u trendu.

Važno je da prilikom renoviranja kvalitetno izvedete građevinske radove na instalacijama, hidroizolaciji i ventilaciji, a onda pažljivo izaberete materijal i opremu za uređenje kupatila. Aktuelni trend naglašava minimalizam i funkcionalnost. Minimalistički dizajn kupatila podrazumeva ravne površine, jednostavne oblike i neutralne boje.

Kupatilo

Aktuelni trend naglašava minimalizam i funkcionalnost (Foto: Pexels)

Nantes salon kupatila nudi sve što vam je potrebno za kupatilo - pločice, sanitarije, slavine, kupatilski nameštaj, galanteriju i drugu opremu.

Kvalitetne keramičke pločice ostaju najprihvatljivije rešenje za zidove i pod u kupatilu. U modi su pločice većih formata, sa četiri, šest i osam uglova, koje daju novu teksturu podova i zidova.

LED osvetljenje umesto klasičnog štedi energiju i naglašava estetiku kupatila. LED trake mogu da odvajaju zidove od plafona ili da budu okvir ogledala.

Kade ostaju deo kupatila, a često ih zamenjuju tuš kabine i tuš stakleni paneli, sa tuševima različite funkcionalnosti. Ako imate dovoljno prostora u kupatilu možete izabrati slobodnostojeće kade i umivaonike koji deluju elegantno i sa dozom luksuza.

Moderno kupatilo odlikuju tehnološke inovacije sa ugrađenim senzorima i mogućnostima daljinske kontrole, uz rasvetu različitih boja i nivoa osvetljenja - za novo iskustvo kupanja i tuširanja.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;