INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Besparica zaustavila izgradnju puteva

22.05.2013. | Dnevnik

Direktor Sektora održavanja Javnog preduzeća "Putevi Srbije" Zoran Stojisavljević boravio je u Kikindi gde se sastao sa predstavnicima preduzeća koja gazduju putevima u severnom Banatu. Sastanak je održan na inicijativu predsednika Severnobanatskih opština radi utvrđivanja nadležnosti u održavanju i prioriteta u putnoj infrastrukturi Okruga.

Stoisavljeviće je najavio još jedno odlaganje završetka radova na putu Kikinda-Bašaid. Od početka poslednje rekonstrukcije ovog puta 2011. i 2012. godine, "Putevi Srbije” uložili su 365 miliona dinara. Problemi su počeli kada je izvođač, zrenjaninsko preduzeće "Vojvodinaput”, prošle godine kasnilo sa radovima iako im je bio uplaćen novac. Međutim, i da je  "Vojvodinaput” poštovao ugovor i rokove, posao ne bi bio završen.

- Sada imamo neutrošenih 65 miliona dinara i odmah ćemo dati nalog da se završi nivelacija na deonici na kojoj nije urađen nijedan sloj asfalta – kaže Stojisavljević. - Za ostalo ćemo videti kasnije jer ove godine imamo velike finansijske probleme. U budžetu, u poslednjoj deceniji, nikada nije, kao ove godine, bilo tako malo novca.

Po rečima Stojisavljevića, budžet "Puteva Srbije” u deficitu je od prošle godine, a vrlo restriktivan program usvojen je i za 2013. Ovo preduzeće sada zarađuje samo od naplate putarine, a subvencija u iznosu od 5,4 milijardi dinara nedovoljna je za održavanje putne mreže: 650 kilometara auto-puta i 10,5 hiljada kilometara regionalnih puteva koji su u sličnom stanju kao i put Kikinda-Bašaid. S druge strane, i ostale opštine Okruga imaju svoje prioritete kada je u pitanju putna mreža.

- Opštine Novi Kneževac i Čoka imaju problem sa nekadašnjim "carskim putem”, između Crne Bare i Novog Kneževca, koji je započet pre sedam godina i nije završen, to je sad na sudu. Senta i Kanjiža traže da se završi putni pravac M-24, povezivanje puta Zrenjanin-Kikinda-Kanjiža-Subotica, ali to nije ni isprojektovano i ne postoji završetak tog putnog pravca – rekao je načelnik Severnobanatskog okruga Vladimir Ilić.

U „Putevima Srbije”, deonicu Kikinda-Bašaid još uvek imaju kao prioritet, rečeno je u Okrugu, iako se ne zna kada bi put mogao konačno da bude završen.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;