Besparica zaustavila izgradnju puteva

22.05.2013. | Dnevnik

Direktor Sektora održavanja Javnog preduzeća "Putevi Srbije" Zoran Stojisavljević boravio je u Kikindi gde se sastao sa predstavnicima preduzeća koja gazduju putevima u severnom Banatu. Sastanak je održan na inicijativu predsednika Severnobanatskih opština radi utvrđivanja nadležnosti u održavanju i prioriteta u putnoj infrastrukturi Okruga.

Stoisavljeviće je najavio još jedno odlaganje završetka radova na putu Kikinda-Bašaid. Od početka poslednje rekonstrukcije ovog puta 2011. i 2012. godine, "Putevi Srbije” uložili su 365 miliona dinara. Problemi su počeli kada je izvođač, zrenjaninsko preduzeće "Vojvodinaput”, prošle godine kasnilo sa radovima iako im je bio uplaćen novac. Međutim, i da je  "Vojvodinaput” poštovao ugovor i rokove, posao ne bi bio završen.

- Sada imamo neutrošenih 65 miliona dinara i odmah ćemo dati nalog da se završi nivelacija na deonici na kojoj nije urađen nijedan sloj asfalta – kaže Stojisavljević. - Za ostalo ćemo videti kasnije jer ove godine imamo velike finansijske probleme. U budžetu, u poslednjoj deceniji, nikada nije, kao ove godine, bilo tako malo novca.

Po rečima Stojisavljevića, budžet "Puteva Srbije” u deficitu je od prošle godine, a vrlo restriktivan program usvojen je i za 2013. Ovo preduzeće sada zarađuje samo od naplate putarine, a subvencija u iznosu od 5,4 milijardi dinara nedovoljna je za održavanje putne mreže: 650 kilometara auto-puta i 10,5 hiljada kilometara regionalnih puteva koji su u sličnom stanju kao i put Kikinda-Bašaid. S druge strane, i ostale opštine Okruga imaju svoje prioritete kada je u pitanju putna mreža.

- Opštine Novi Kneževac i Čoka imaju problem sa nekadašnjim "carskim putem”, između Crne Bare i Novog Kneževca, koji je započet pre sedam godina i nije završen, to je sad na sudu. Senta i Kanjiža traže da se završi putni pravac M-24, povezivanje puta Zrenjanin-Kikinda-Kanjiža-Subotica, ali to nije ni isprojektovano i ne postoji završetak tog putnog pravca – rekao je načelnik Severnobanatskog okruga Vladimir Ilić.

U „Putevima Srbije”, deonicu Kikinda-Bašaid još uvek imaju kao prioritet, rečeno je u Okrugu, iako se ne zna kada bi put mogao konačno da bude završen.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...
Ivan 13.04.2021.
Gde se prijaviti za stolariju i izplciju ku...
Zeks 13.04.2021.
Kako se prijaviti za promenu stolarije