INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

110 miliona dinara za rekonstrukciju Zelene fontane u Subotici

08.05.2013. | RTV

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić izjavio je danas da je za rekonstrukciju Zelene fontane u centru grada iz gradskog budžeta ukupno predviđeno 110 miliona dinara, od toga 50 miliona u 2013. godini i 60 miliona u 2014. godini.

"Imajući u vidu da se radi o najznačajnijem gradskom prostoru i objektu koji je deo identiteta grada, uz konsenzus svih učesnika u koaliciji, donošenju konačne odluke prethodiće javna i stručna rasprava", rekao je Dulić.

On je naglasio da keramika, kako se pokazalo, nije najpogodniji materijal za oblaganje fontana s obzirom na njenu erozivnost i podložnost klimatskim uticajima, kao i da postojeći projekat fontane, u arhitektonskom i estetskom smislu, odgovara granitu.

U Direkciji za izgradnju grada Subotice je, marta 2011. godine, rečeno novinarima da je keramika na fontani oštećena, jer je tokom proteklih decenija čišćena neodgovarajućim hemijskim sredstvima. Veći problem su napukle podzemne cevi, zbog kojih je voda nekontrolisano oticala i ugrožavala temelje Gradske kuće i okolnih objekata.

Prema rečima gradonačelnika Subotice, razmatraju se tri varijante za rekonstrukciju Zelene fontane. Prvo rešenje predviđa rekonstrukciju fontane u postojećim gabaritima uz primenu pečujske Žolnai keramike i savremene vodne i svetlosne tehnike, a zbog lošeg stanja podzemnih instalacija i keramičke obloge, podrazumeva se izgradnja nove fontane uz prethodne radove na demontaži postojećeg objekta.

Dulić je rekao da bi drugo rešenje podrazumevalo oblaganja fontane pečujskom Žolnai keramikom ili zelenim granitom, kao i novo parterno uređenje Trga slobode, kako bi se glavni gradski trg prilagodio pešacima.

"Treća varijanta podrazumevala bi potpuno preuređenje Trga slobode sa drugačijim vodnim elementima i u ovom slučaju bi se do rešenja došlo na otvorenom urbanističko-arhitektonskom konkursu", rekao je on.

Dulić je istakao da je predviđeni rok za nabavku opreme i izvođenje radova godinu dana od dana sklapanja ugovora sa izvođačem koji će biti izabran putem javne nabavke.

Zelena Fontana u centru Subotice je izrađena 1985. godine od "Žolnai" keramike iz Pečuja po projektu Svetislava Ličine. Fontana nije u funkciji od leta 2011. godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;