IZOLACIJA-468X60-BANNER

Deonica Kragujevac-Batočina vredna 500 miliona dinara izgrađena bez ijedne dozvole

30.04.2013. | Blic

Sa otvaranje deonice

Deo auto-puta od Batočine do Kragujevca, vredan oko 550 miliona dinara, izgrađen je bez ijedne dozvole, a saobraćajna inspekcija naložila je njegovo zatvaranje i "vraćanje u prvobitno stanje pre izgradnje", odnosno rušenje.

Put izgrađen bez dozvole otvorili su ministarka Verica Kalanović i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović. Deo auto-puta, koji je trebalo da spoji Kragujevac sa Koridorom 10 i da obezbedi "Fiat"-u vezu sa ovom važnom saobraćajnicom, svečano  su otvorili  5. aprila 2010. tadašnja ministarka NIP Verica Kalanović i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović.

Izgradnja ove deonice i svih objekata izvelo je Preduzeće za puteve "Kragujevac", član "Nibens grupe", vlasništvo Mila Đuraškovića, koji je uhapšen u maju 2011.

Ipak, deonica duga 4,6 kilometara, u koju je uloženo oko 5 miliona evra, izgrađena je bez ijednog papira, a pokazala se i rizičnom za vozače. Na deonici gde se iz tri saobraćajne trake uključuje u jednu bilo je više poginulih. Nesreće su se najčešće događale kada su se vozači, neočekivajući iznenadno suženje, zakucavali u zaštitnu ogradu.

Zbog čestih nesreća, Ljubiša Radojević, republički inspektor za državne puteve Ministarstva saobraćaja, izvršio je nadzor deonice. Inspektor je utvrdio da za celokupnu saobraćajnicu ne postoji rešenje o odobrenju za izgradnju – građevinska dozvola, dokument o prijavi početka radova, odobrenje za izmenu saobraćaja izdato od resornog ministarstva i upotrebna dozvola objekta. Odnosno, kako je utvrdio inspektor, za auto-put nije postojao nijedan odgovarajući dokument.

- Naloženo je naručiocu posla, gradu Kragujevcu, da u roku od pet dana navede razloge zbog kojih potrebna i zakonski propisana dokumentacija ne postoji. Odgovor nikada nije dostavljen, pa je rešenje o zaustavljanju saobraćaja postalo pravosnažno – stoji u obrazloženju odluke inspektora Ljubiše Radojevića.

Inspektor je rešenjem naložio JP "Putevi Srbije", kao nadležnima za održavanje putne mreže, da hitno zaustave saobraćaj na izgrađenoj deonici. "Putevima" je naređeno da bespravno izgrađenu drugu traku puta Batočina-Kragujevac, ogradu i saobraćajnu signalizaciju poruše i uklone, kao i da put vrate u stanje pre bilo kakvih radova kako se ne bi dovelo u pitanje bezbedno odvijanje saobraćaja.

Ovo znači, da osim dve saobraćajne trake od 4,6 kilometara, "Putevi Srbije" moraju da poruše nadvožnjak preko pruge Lapovo-Kragujevac dugačak 81 metar, most preko reke Lepenice dužine 71 metar, kao i petlju Kapavac od 1,1 kilometra, sa svim potrebnim pratećim elementima.

O ovom slučaju nisu hteli da daju izjave ni ministarka Kalanović, ni Milutin Mrkonjić ni Veroljub Stevanović. Dok traju međusobna prepucavanja oko toga ko je odgovoran za puštanje deonice u saobraćaj, put je i dalje otvoren za saobraćaj jer se, kako se ispostavilo, ne zna ko treba da ga zatvori.

Prepiska inspektora i Drobnjaka

Zoran Drobnjak, direktor JP "Putevi Srbije", jedini je od nadležnih institucija odgovorio republičkom inspektoru.

- "Putevi Srbije" nisu nadležni za zaustavljanje saobraćaja i rušenje saobraćajnice jer preduzeće nije bilo ni investitor, ni korisnik, ni izvođač radova. Stoga, rešenje ćemo preusmeriti na nadležne – stoji u odgovoru Drobnjaka.

Republički inspektor Ljubiša Radojević odgovorio je da je Drobnjak "prevideo deo rešenja gde se ukazuje na bespravno izmenjeni saobraćaj".

- Kao upravljač puta, nikakvim podneskom niste prijavili nelegalnu saobraćajnicu što ste dužni po zakonu, jer je ovaj "divlji" put doveo do saobraćajnih nezgoda u kojima je bilo poginulih – odgovorio je Radojević.

 

Komentari: 1

Ostoja 08.05.2013 19.46.31

Ovo je još jedan dokaz koliko smo pametni SRBI i radi toga smo ponosan narod.

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;