INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

U Ministarstvu energetike demantuju da traže prestanak postojanja "Srbijagasa" (video)

17.04.2013. | Danas

Informacija koja se pojavila u pojedinim medijima da Ministarstvo energetike traži ukidanje Javnog preduzeća "Srbijagas" je tendenciozna i nije tačna. Reč je o klasičnom "izvlačenju iz konteksta" koje ne predstavlja stvari u pravom svetlu. Ono što je pak tačno je to da je Ministarstvo energetike predložilo Vladi Srbije ne ukidanje već transformaciju "Srbijagasa", kaže Petar Stanojević, pomoćnik ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

Prema njegovim rečima, to znači da bi nakon procesa transformacije "Srbijagas" nastavio da postoji ali bi iz njega bili izdvojen transport i podzemna skladišta gasa.

- Izdvajanje pojedinih delatnosti iz "Srbijagasa" je obaveza koju je Srbija preuzela potpisivanjem međunarodnih ugovora iz energetskih oblasti, odredbe o tome su ugrađene i u naše zakonodavstvo pa shodno svemu tome transformacija je ne samo nešto što je nužno, već i nešto što je predviđeno – objašnjava Stanojević.

On ističe da bi prva faza transformacije "Srbijagasa" podrazumevala izdvajanje svih zavisnih društava sem "MSK Kikinda", koja je tradicionalno povezana sa "Srbijagasom" i HIP "Petrohemije" Pančevo, u kojoj postoje neregulisanja dugovanja između "Naftne industrije Srbije" (NIS) i "Srbijagasa".

Da je transformacija "Srbijagasa" neophodna slaže se i stručna javnost.

- Zakon o energetici predviđa izdvajanje transporta, podzemnih skladišta i distribucije iz sastava "Srbijagasa". To što je propisano treba da bude i sprovedeno i potpuno je ispravno i u skladu sa zakonom to što predlaže Ministarstvo energetike. Svugde u svetu su te delatnosti odvojene pa nema razloga da tako ne bude i u Srbiji – naglašava Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije.

Sledeće nedelje plan restrukturiranja "Srbijagasa"

Plan restrukturiranja javnog preduzeća "Srbijagas" biće predstavljen javnosti sledeće nedelje, najavila je danas ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović.

- Ministarstvo energetike pripremilo je ozbiljan plan za restrukturiranje "Srbijagasa" koji je usklađen sa interesima potrošača i energetskom bezbednošću Srbije – rekla je Mihajlovićeva.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;