IZOLACIJA-468X60-BANNER

Dobijanje upotrebnih dozvola koči lečenje Beograđana

03.04.2013. | Večernje novosti

Rekonstrukcija Doma zdravlja "Rakovica" je završena pre tačno godinu dana, ali se pacijenti još ne leče u novim prostorijama. Razlog što su ordinacije zatvorene je što zgrada posle renoviranja još nije dobila upotrebnu dozvolu. To ne znači da radovi nisu bili kvalitetni, već da je, kako kažu u ovoj zdravstvenoj ustanovi, procedura za njeno dobijanje veoma komplikovana.

Sredstvima iz budžeta grada Beograda još u martu prošle godine je završeno uređenje potkrovlja od oko 450 metara kvadratnih. Izgrađen je medicinski deo sa 12 ordinacija u kojima bi trebalo da budu smešteni služba medicine rada, očni i ušni lekar, internista - EKG, ultrazvuk, psiholog i neuropsihijatar, kao i prostor sa denziometrom - aparatom za merenje gustine kostiju, i soba za ispitivanje sluha.

Radove na izgradnji objekta izvelo je građevinsko preduzeće "Kej" Valjevo, a usluga stručnog nadzora poverena je društvu "Inženjering plus projekt" iz Beograda.

- Stari deo zgrade izgrađen je još 1955. godine i nikada nije dobio upotrebnu dozvolu, a sada nam traže da izradimo projekat za ceo objekat, iako je rekonstruisano samo potkrovlje - objašnjava Ljubomir Radisavljević, pravnik u DZ "Rakovica".

- Sada mora da se uradi ceo projekat izvedenog stanja. U propisima ima mnogo nedoslednosti, a dok smo radili projekte dva puta se menjao Zakon o izgradnji. Mi ne možemo dobiti upotrebnu dozvolu, jer nemamo adekvatnu protivpožarnu zaštitu. Da bismo uradili sve što se od nas traži, pre otvaranja ovog dela zgrade, potrebno je mnogo novca.

Za PP zaštitu 200.000 evra

Sekretarka za zdravstvo dr Vera Dražić kaže da je nedostatak protipožarne zaštite problem mnogih zdravstvenih ustanova.

- Posle požara u KBC "Dragiša Mišović", pre nekoliko godina, u zakon je uvrštena odredba da se upotrebna dozvola u objektu ne može dobiti dok se ne uvede hidrantska mreža - objašnjava dr Dražić.

- Ima mnogo bolnica u kojima ona ne postoji, a da bi se uvela potrebno je oko 20 miliona dinara.

Na čekanju i KBC "Zvezdara"

Sličan problem imaju i u KBC "Zvezdara", gde se mesecima čeka otvaranje rekonstruisanog Hitnog prijema. Direktor Aleksandar Milošević se nada da će uskoro konačno dobiti upotrebnu dozvolu, ali to ne znači da će moći i da se usele.

- Nismo imali dozvolu, jer nije bio postavljen sistem protivpožarne zaštite - objašnjava Milošević.

- Potrebno nam je oko 88 miliona dinara. Pošto nemamo toliko para, čekamo da nam Sekretarijat obezbedi minimum opreme.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;