Projekat razvoja Savamale "Urbani inkubator: Beograd"

26.03.2013. | Blic

U Beogradu je počela realizacija projekta "Urbani inkubator: Beograd", koji je posvećen razvoju stare gradske četvrti Savamale. Kako se navodi, budućnost Savamale u okviru "Urbanog inkubatora" neće stvarati urbanisti, političari i investitori, već umetnici, arhitekte i aktivisti različitog profila, koji će godinu dana zajednički ulagati napore u revitalizaciju te značajne gradske četvrti.

Projekat je pokrenuo "Gete institut" u Beogradu, a regionalna centrala tog instituta za jugoistočnu Evropu proglasila ga je projektom izuzetne vrednosti i značaja. Gradski arhitekta Dejan Vasović je istakao da su grad Beograd i opština Savski venac svesrdno podržali taj projekat "Gete instituta”, koji treba da predstavlja popuno nov model planiranja i razvoja Beograda.

- Savamala je jedno od najznačajnijih mesta u našem gradu, posle Beogradske tvrdjave, Knez Mihailove ulice i Kosančićevog venca. Na njemu su pre nešto više od 100 godina tadašnji upravitelji grada odlučili da Beograd sidje na obalu i pokrene svoj ekonomski razvoj – rekao je Vasović.

Grad Beograd, prema njegovim rečima, sada ima jedinstvenu priliku da to ponovi, ali na način primeren 21. veku, u uverenju da su kultura, umetnost i kreativna industrija ono što može da revitalizuje neopravdano zapuštene delove grada. Projekat u kome učestvuje 10 timova, sa brojnim saradnicima iz Evrope, rekao je Vasović, doneće značajno iskustvo kako planerima i Urbanističkom zavodu Beograda, tako i Gradskoj upravi.

- To će biti prilika da uvidimo na koje načine je moguće, uz učešće svih koji razvijaju Beograd, a uz viziju umetnika i kulturnih poslenika, udahnuti nov život, razviti neko gradsko područje i na kraju ga zaista fizički transformisati u mesto gde će svi Beogradjani i gosti Beograda sa velikim zadovoljstvom dolaziti – podvukao je Vasović.

Predsednik opštine Savski venac Dušan Dinčić naglasio je da Savamala nastavlja razvoj zahvaljujući kreativnosti mladih koji će učestvovati u projektu i najavio da će opština zajedno sa Gradom nastaviti da podržava takve projekte. Projekat "Urbani inkubator: Beograd" teži unapređenju kvaliteta života gradskog stanovništva, zalaže se za grad po meri čoveka i trudi se da i žitelje Savamale podstakne na to da uzmu stvari u vlastite ruke.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...