Projekat razvoja Savamale "Urbani inkubator: Beograd"

26.03.2013. | Blic

U Beogradu je počela realizacija projekta "Urbani inkubator: Beograd", koji je posvećen razvoju stare gradske četvrti Savamale. Kako se navodi, budućnost Savamale u okviru "Urbanog inkubatora" neće stvarati urbanisti, političari i investitori, već umetnici, arhitekte i aktivisti različitog profila, koji će godinu dana zajednički ulagati napore u revitalizaciju te značajne gradske četvrti.

Projekat je pokrenuo "Gete institut" u Beogradu, a regionalna centrala tog instituta za jugoistočnu Evropu proglasila ga je projektom izuzetne vrednosti i značaja. Gradski arhitekta Dejan Vasović je istakao da su grad Beograd i opština Savski venac svesrdno podržali taj projekat "Gete instituta”, koji treba da predstavlja popuno nov model planiranja i razvoja Beograda.

- Savamala je jedno od najznačajnijih mesta u našem gradu, posle Beogradske tvrdjave, Knez Mihailove ulice i Kosančićevog venca. Na njemu su pre nešto više od 100 godina tadašnji upravitelji grada odlučili da Beograd sidje na obalu i pokrene svoj ekonomski razvoj – rekao je Vasović.

Grad Beograd, prema njegovim rečima, sada ima jedinstvenu priliku da to ponovi, ali na način primeren 21. veku, u uverenju da su kultura, umetnost i kreativna industrija ono što može da revitalizuje neopravdano zapuštene delove grada. Projekat u kome učestvuje 10 timova, sa brojnim saradnicima iz Evrope, rekao je Vasović, doneće značajno iskustvo kako planerima i Urbanističkom zavodu Beograda, tako i Gradskoj upravi.

- To će biti prilika da uvidimo na koje načine je moguće, uz učešće svih koji razvijaju Beograd, a uz viziju umetnika i kulturnih poslenika, udahnuti nov život, razviti neko gradsko područje i na kraju ga zaista fizički transformisati u mesto gde će svi Beogradjani i gosti Beograda sa velikim zadovoljstvom dolaziti – podvukao je Vasović.

Predsednik opštine Savski venac Dušan Dinčić naglasio je da Savamala nastavlja razvoj zahvaljujući kreativnosti mladih koji će učestvovati u projektu i najavio da će opština zajedno sa Gradom nastaviti da podržava takve projekte. Projekat "Urbani inkubator: Beograd" teži unapređenju kvaliteta života gradskog stanovništva, zalaže se za grad po meri čoveka i trudi se da i žitelje Savamale podstakne na to da uzmu stvari u vlastite ruke.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...