Zbog male eksploatacije Srbija uvozi i kamen

22.03.2013. | Tanjug.biz

Srbija ima kamena u ogromnim količinama ali zbog njegove minimalne eksploaticije, čak do 90 odsto te sirovine domaća industrija nabavlja iz inostranstva, iako je često lošijeg kvaliteta od srpskog, ocena je učesnika petog Međunarodnog sajma kamena i prateće industrije "Stone expo" koji je u četvrtak (21. marta 2013.) otvoren u Kragujevcu.

"U ovom trenutku kamen nije izvozna sirovina Srbije, ali ima potencijala da bude i moraćemo puno toga da uradimo da bi njegova proizvodnja zaživela", rekao je državni sekretar ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, Srđan Belij.

Naglašavajući da je sadašnja vlada prepoznala kamen kao nemetaličnu sirovinu i kao veliki resurs, Belij je rekao da se radi na zakonskoj regulativi kako bi se pospešila njegova proizvodnja, i u legalne tokove uključili oni ljudi koji kamen vade na svojim imanjima.

Predsednik udruženja "Kamen Srbije" Zoran Djajić ocenjuje da kamen ne može da se eksploatiše na zastero način i bez ozbiljne tehnologije, i podseća da se u Srbiji 50-ih godina prošlog veka kamen vadio na 250 lokacija a danas na manje od deset.

"Umesto da imamo bar 300 lokacija, mi imamo mnogo manje nego pre 60 godina i to je porazna činjenica", kaže Djajić, i dodaje da upravo Sajam kamena ima za cilj da to promeni. Naglašavajući da među učesnicima Sajma ima i inostranih firmi koje su zainteresovane da ulože sredstva u eksploataciju kamena, Djajić je rekao da domaća industrija kamen uglavnom uvozi, odnosno da je od 80 do 90 odsto kamena koji se koristi u Srbiji iz inostranstva.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...
Ivan 13.04.2021.
Gde se prijaviti za stolariju i izplciju ku...
Zeks 13.04.2021.
Kako se prijaviti za promenu stolarije
Mima 12.04.2021.
Gde i kome se treba prijaviti za subvenciju...