INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Klizište preti manastiru Beočin

12.03.2013. | Politika

Sestrinstvo manastira Beočin živi u strahu od brda iznad crkve i konaka, koje bi, pošto je već srušen potporni zid, hiljadama kubika zemlje zatrpalo i konake i manastirsku crkvu. Potporni zid građen u 18. veku, visok oko tri metra, koji štiti manastir od odrona pao je pod pritiskom zemlje sa brda.

- Brdo klizi, primetili smo to pre dve godine, kada je počeo da se krivi potporni zid. Pre nekoliko noći zid se odronio, što znači da je brdo počelo brže da klizi i sada je na samo pola metra od manastirskog konaka – objašnjava igumanija Ekaterina.

Krajem 2011. monahinje iz manastira Beočin tražile su da se ukloni stari potporni zid građen od kamena i kreča i da se sazida novi kako bi svetinja bila zaštićena. Majstori su za taj posao tražili pet miliona dinara, međutim manastir nije imao novca da to uradi.

- Strahujem od novih kiša. Sada je naše dvorište otvoreno i svako pomeranje tla, odnosno brda iznad manastira može nam doneti katastrofu – naglašava majka Ekaterina.

Monahinje već godinama pokušavaju same da stabilizuju teren – sadnjom drveća i šiblja na brdu iznad manastira. Prošle godine je bila velika suša, pa je brdo mirovalo. Međutim, ove jeseni i zime, padavine su bile učestale i opet su pokrenule hiljade tona zemlje, a rezultat je rušenje dela starog zida.

- Strahujem da zemlja ponovo ne krene, jer lavinu ništa ne bi moglo zaustaviti. U tom slučaju stradao bi konak i crkva, koji su obnovljeni pre nekoliko godina – naglašava igumanija.

Nakon rušenja zida, uz pomoć Vlade Vojvodine i opštine Beočin, a u saradnji sa građevinskim stručnjakom iz manastira – monahinjom Varvarom, ubrzano se priprema sanacija ovog klizišta.

- Da smo imali novac, sami bismo finansirali izgradnju novog zida. Verujem da će konak i manastir biti spaseni, da će se sagraditi pravi potporni zid, i da će se klizanje zemlje definitivno zaustaviti – kaže igumanija Ekaterina.

Inače, manastir Beočin se spominje još 1587, kada je oštećen u austro-turskim ratovima, zatim 1697. kada je patrijarh Arsenije Treći Čarnojević dozvolio izbeglim kaluđerima iz manastira Rača na Drini da nasele beočinski manastir i da ga obnove. Zidanje nove manastirske crkve račanski kaluđeri su započeli 1731, a završili 1740, kada je sagrađen i potporni zid.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;