INFONET-468X60-BANNER

U "Stepi" će do kraja jula biti useljeno svih 4.616 stanova (video)

11.03.2013. | Tanjug

U novom naselju Stepa Stepanović u Beogradu do kraja jula biće useljeno svih 4.616 stanova, najavio je danas direktor Građevinske direkcije Srbije Nebojša Šurlan. Do sada je useljeno oko 1.200 stanova, a prodato oko 2.800.

Cena kvadrata je od 1.250 do 1.290 evra, a pored stanova u naselju se gradi i 146 lokala, 1.430 garažnih mesta, 3.300 parking mesta, oko 9,5 kilometara novih saobraćajnica, dečja igrališta, uređuju se zelene površine i drugi sadržaji.

"Očekujemo da ćemo do kraja marta i aprila građevinski završiti najviše preostalih objekata i do maja predati, a u junu i julu očekujemo još samo četiri objekta. Tako da će, u svakom slučaju, do kraja jula kompletno naselje bilo useljeno", istakao je Šurlan.

Taj projekat je počeo da se realizuje 2010. godine i predviđena je gradnja 44 objekata sa stanovima, od čega je 28 već završeno. Šurlan je naveo da je pedesetak lokala već prodato, kao i da se priprema i komercijalna parcela.

"Imamo neke preliminarne dogovore za jednog operatera super marketa, imamo razgovore i sa gradskim pijacama, a očekujemo da napravimo i jednu pumpu u okviru samog naselja", kazao je on.

Direktor Građevinske direkcije Srbije je istakao da su na tim zgradama primenjeni principi energetske efikasnosti i da zgrade imaju kategoriju C.

"Ugradili smo kvalitetnu izolaciju od 10 santimetara, petokomornu PVC stolariju sa nisko emisionim staklima, na sistemima za grejanje su ugrađeni kalorimetri – merači potrošnje toplotne energije i na svakom radijatoru je montiran regulacioni termostatski ventil, koji omogućava kontrolu potrošnje toplotne energije u okviru same prostorije i u okviru celokupnog stana", naglasio je Šurlan.

On je rekao da je tako moguće uticati na cenu računa za grejanje i dodao da će do kraja marta prva dva objekta dobiti tzv. energetske pasoše.

U naselju "Dr Ivan Ribar" na Novom Beogradu se od prošle godine gradi 707 stanova, koji bi trebalo da budu gotovi do kraja 2013. godine, a prvi stanari će moći da se usele već krajem leta ove godine. U tom naselju je do sada prodato oko 420 stanova, a cena kvadrata je 1.290 evra. U kompleksu će biti izgrađeno 216 garažnih i 800 otvorenih parking mesta.

"Tamo nije predviđeno puno poslovnog prostora, međutim, opet u saradnji sa jednim operaterom, biće otvoren super market od 400 kvadrata", naveo je Šurlan.

On je podsetio da se oba projekta, "Stepa" i "Ribar", realizuju na osnovu Zakona o pomoći domaćem građevinarstvu u uslovima krize.

"Država je omogućila da kroz taj zakon sve firme koje se bave visokogradnjom u Srbiji mogu da učestvuju na konkrusu i bilo je oko 30 javnih nabavki za Stepu i učestvuje oko 80 firmi. Na tom projektu je angažovano neposredno i posredno oko 30.000 ljudi", naveo je Šurlan.

Na projektu "Ribar" radi šest izvođača sa ukupno oko 5.000 radnika. Investiciona vrednost projekta Stepa Stepanović je, prema rečima Šurlana, oko 230 miliona evra, a Ivana Ribara oko 37 miliona evra. Šurlan je dodao da su ti projekti dobar primer pomoći domaćim građevinarima. Stanovi mogu da se kupe gotovinski i putem svih vrsta kredita, uključujući i subvencionisane.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;