INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Posle više od 40 godina uklanja se "Tobogan" u Radničkoj ulici

23.01.2013. | E-kapija

Posle više od četrdeset godina upotrebe počelo je uklanjanje "Tobogana", na čijem će se mestu izgraditi severni vijadukt u okviru petlje "Radnička". Demontaža čelične konstrukcije trajaće do početka februara, posle čega sledi uklanjanje betonskih stubova, saopštavaju iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju grada.

Za poslednje tri sedmice najpre su skinute ograde i sastrugan asfalt, da bi sredinom januara započelo sečenje metalne konstrukcije. Varioci su najpre poprečno isekli konstrukciju kako bi napravili manja polja, koja će dizalicama biti spuštena na zemlju. Poslednje će biti skinute podužne grede, koje u rasponima od 36 metara leže na betonskim stubovima. Ukupna težina čelične konstrukcije je blizu 1.000 tona, a isečeni delovi će sa gradilišta biti odvezeni kao sekundarna sirovina.

"Tobogan" je pre više od četrdeset godina postavljen kao privremeni objekat i tada je planirano da bude u upotrebi pet godina, do izrade trajnog rešenja za drumski nadvožnjak iznad petokolosečne pruge Beograd-Niš. Izgradnjom petlje "Radnička" došlo se do takvog trajnog rešenja, koje podrazumeva postojanje dva vijadukta sa po tri saobraćajne trake, koji u oba smera prelaze iznad železničke pruge.

Nema mnogo detalja o radovima na izgradnji ove konstrukcije dugačke 326, široke osam metara i sastavljene od devet čeličnih polja, ali "Tobogan" je bio u upotrebi skoro pet decenija kao jedna od najopterećenijih mostovskih konstrukcija u Beogradu, preko koje je u novije vreme prosečno prelazilo 35.000 vozila svakog dana, tokom cele godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;