PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Posle više od 40 godina uklanja se "Tobogan" u Radničkoj ulici

23.01.2013. | E-kapija

Posle više od četrdeset godina upotrebe počelo je uklanjanje "Tobogana", na čijem će se mestu izgraditi severni vijadukt u okviru petlje "Radnička". Demontaža čelične konstrukcije trajaće do početka februara, posle čega sledi uklanjanje betonskih stubova, saopštavaju iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju grada.

Za poslednje tri sedmice najpre su skinute ograde i sastrugan asfalt, da bi sredinom januara započelo sečenje metalne konstrukcije. Varioci su najpre poprečno isekli konstrukciju kako bi napravili manja polja, koja će dizalicama biti spuštena na zemlju. Poslednje će biti skinute podužne grede, koje u rasponima od 36 metara leže na betonskim stubovima. Ukupna težina čelične konstrukcije je blizu 1.000 tona, a isečeni delovi će sa gradilišta biti odvezeni kao sekundarna sirovina.

"Tobogan" je pre više od četrdeset godina postavljen kao privremeni objekat i tada je planirano da bude u upotrebi pet godina, do izrade trajnog rešenja za drumski nadvožnjak iznad petokolosečne pruge Beograd-Niš. Izgradnjom petlje "Radnička" došlo se do takvog trajnog rešenja, koje podrazumeva postojanje dva vijadukta sa po tri saobraćajne trake, koji u oba smera prelaze iznad železničke pruge.

Nema mnogo detalja o radovima na izgradnji ove konstrukcije dugačke 326, široke osam metara i sastavljene od devet čeličnih polja, ali "Tobogan" je bio u upotrebi skoro pet decenija kao jedna od najopterećenijih mostovskih konstrukcija u Beogradu, preko koje je u novije vreme prosečno prelazilo 35.000 vozila svakog dana, tokom cele godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


BAUDER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...
Šef gradilišta 16.05.2023.
Srđane, verovatno si mlad statičar koji kor...

;