Zelena gradnja, Srbija 2013

12.12.2012. | Gradjevinarstvo.rs

Međunarodna izložba i konferencija o održivoj gradnji Serbia Green Building Expo 2013, održaće se po drugi put od 27. februara do 1. marta 2013. godine u hali Belexpo centra u Novom Beogradu, saopštio je organizator ovog događaja, Savet zelene gradnje Srbije.

Savet zelene gradnje Srbije je nezavisna, neprofitna organizacija čiji je krajnji cilj uspostavljanje standarda zelene gradnje kao obaveznih građevinskih propisa, zarad očuvanja životne sredine, energetske efikasnosti i ekonomske isplativosti objekta. Zelena gradnja vodi ka racionalnom korišćenju energije, vode i drugih resursa, zaštiti čovekovog zdravlja, smanjenju količine otpada, zagađenja i degradacije čovekove okoline. Takođe, zelena gradnja podrazumeva kvalitetnije i sigurne investicije sa manjim troškovima korišćenja i održavanja objekata. Sticanje serifikata zelene gradnje priblizava domaće projekte evropskim i svetskim standardima.

Prošlogodišnji sajam i konferenciju zelene gradnje – prvu koja je održana u Beogradu, podržalo je Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Srbije i Grad Beograd.

Na prvom sajmu zelene gradnje učestvovao je veliki broj izlagača i predevača iz više zemalja: Velike Britanije, Nemačke, Francuske, SAD-a, Italije, Izraela, kao i profesionalci koji su angažovani na zelenim projektima u Srbiji i regionu, i poseduju iskustva u procesu sertifikacije zelenih zgrada u lokalnim okolnostima. Zvezda događaja bio je Džeri Judelson – jedan od prvih i najiskusnijih trenera za LEED sistem sertifikacije.

Drugi po redu Serbia Green Building Expo fokusiraće se na svetske trendove u održivoj gradnji iz oblasti arhitektonskog i inženjerskog održivog projektovanja, upravljanja zelenim investicijama, energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije, upravljanja otpadom, racionalnog korišćenja vode, energetske analize i sertifikacije zgrada, te najnovijih održivih proizvoda i rešenja koji se primenjuju u zelenoj gradnji.

Pored izložbenog dela predviđene su i brojne konferencije tokom kojih će predavači iz celog sveta predstaviti svetska naučna i tehnička saznanja i najnovije trendove iz oblasti održive gradnje i tržišta nekretnina.

- Za sve koji se bave proizvodima i uslugama iz oblasti održive zelene gradnje, ovo je jedinsteveni događaj gde se na jednom mestu mogu sresti poslovni ljudi, stručnjaci, inovatori i ostali profesionalci iz oblasti “zelenog”. Za posetioce, Serbia Green Building Expo će biti odlična prilika za kompletan pregled zelenih rešenja i mogućnosti na našem i svetskom tržištu – rekao je Mladen Vukanac, potpredsednik Saveta zelene gradnje Srbije.

Na drugoj konferenciji zelene gradnje, gostovaće jedan od najznačajnijih autora savremenog zelenog pokreta – Nadav Malin.

Nadav Malin je vodeći ekspert za održive materijale u zelenoj gradnji i jedan od prvih licenciranih predavača za LEED standard zelene gradnje (LEED Faculty). Pored toga što je predsednik BuildingGreen-a i izvršni urednik nagrađivanog GreenSource magazina, Nadav Malin je angažovan i kao konsultant u brojnim arhitektonskim firmama i vladinim agencijama. Nadav je vodio tim koji je stvorio Nacionalnu bazu zgrada sa izuzetnim karakteristikama (High Performance Buildings Database) za Ministarstvo energetike SAD.

- Nemoguće je biti u toku savremene građevinske industrije i zelene gradnje bez praćenja rada Nadava Malina. Zato je naša želja i obaveza bila da ga dovedemo u Srbiju – kaže Marija Golubović, predsednik Saveta zelene gradnje Srbije.

Malin će u Beogradu za domaće stručnjake govoriti o perspektivama razvoja poslovanja u novim okolnostima ograničenih resursa, primeni zelenih standarda i aktuelnih tržišnih prilika.

Pored Malina, na konferenciji se očekuje veliki broj predavača i izlagača iz celog sveta, koji će predstaviti svetska naučna i tehnička saznanja i najnovije trendove iz oblasti održive gradnje i tržišta nekretnina.  

Za dodatne informacije posetite sajt Saveta zelene gradnje Srbije serbiagbc.org ili nas kontaktirati na mail milja@newassist.rs

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 19.04.2021.
Biće da su pojedinci to već odradili...o tr...
Katarina 18.04.2021.
Kada i gde se moze konkurisati za subvencij...
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...