INFONET-468X60-BANNER

Stiže kuvajtski kredit za Prokop

10.12.2012. | Tanjug

Predsednik vlade Srbije Ivica Dačić sastaće se danas u Beogradu sa generalnim direktorom Fonda za arapski ekonomski razvoj (KFAED) Abdulvahabom al Banderom, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije. Sastanku će prisustvovati i ministri u Vladi Srbije Milutin Mrkonjić i Mlađan Dinkić, kao i direktor Operacija KFAED Favzi Jusef al Hunaif, regionalni menadžer za centralnu Aziju i Evropu KFAED Jusef Gazi al Bader i ambasador Kuvajta u Beogradu Favzi Abdulaziz Ahmad al Jasem.

Nakon sastanka će premijer Dačić i generalni direktor KFAED Al Bader potpisati Ugovor o garanciji između RS i Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj za Projekat železničke stanice Beograd (Centar - faza 1). Direktor Železnica Srbije Milovan Marković i generalni direktor Al Bader potpisaće, takođe, Ugovor o zajmu između Železnica Srbije i Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj za Projekat železničke stanice Beograd (Centar - faza 1).

Srbija je, odlukom Upravnog odbora da joj odobri kredit od 25 miliona evra, uz Ukrajinu jedina evropska država kojoj je KFAED u 2012. odlučila da dodeli finansijska sredstva. Prema ranijim izveštajima, kredit će biti odobren pod veoma povoljnim uslovima, sa fiksnom kamatnom stopom od tri odsto godišnje, rokom otplate od 18 godina i grejs periodom od četiri godine.

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić je prošle nedelje izjavio za Tanjug da će ugovorom između Srbije i Kuvajta "biti omogućena gradnju veoma važnog dela dela železničke stanice Prokop, i završen segment za putnički saobraćaj". Izgradnja "Prokopa" će posle dužeg zastoja biti nastavljena na proleće 2013, rekao je ministar Mrkonjić. Stanica Prokop će, prema Mrkonjiću, po završetku tog dela stanice početi da radi punim kapacitetom.

Kroz Beogradski železnicki čvor, čiji je deo Prokop, prolaze međunarodne magistralne pruge koje preko Beograda povezuju Pariz sa Istanbulom, Budimpeštu sa Atinom i Bukurešt sa Barom. Na železničkoj stanici Prokop treba opremiti preostala peronska stajališta i podići gornji sprat stanice na kome će se nalaziti komercijalni centar.

Stanica Beograd centar danas opslužuje prigradsku železnicu Beovoz i gradsku železnicu BG voz, dok međumesni i međunarodni polasci kreću sa Glavne železnicke stanice. Gradnja Prokopa je počela 1977, ali je ubrzo prekinuta zbog nedostatka finansijskih sredstava, zatim je 1990-ih nastavljena i prekinuta ponovo 2000. godine.

Na tenderu 2005. je pobedio mađarski "Trigranit" sa kojim su pregovori prekinuti, jer je između ostalog tražio da mu bude ustupljeno pravo gradnje na mestu sadašnje železničke stanice, odnosno u Savskom amfiteatru. Beogradski čvor predstavlja centar železnicke mreže Srbije na kojoj ima ključnu ulogu u odvijanju železnickog saobraćaja.

Stanica Beograd Centar, odnosno Prokop, predstavlja srce putničkog sistema Beogradskog železnickog čvora i nalazi se u centralnoj zoni grada na desnoj strani Save. Ta stanica je prolazna za glavne saobracajne pravce i dobro povezana sa gradom drumskim saobraćajnicama i metroom, a projektovana je kao savremena putnička stanica sa 10 koloseka, šest perona i modernom staničnom zgradom u okviru saobraćajno-poslovno-komercijalnog kompleksa.

Izgradnjom putničke stanice Beograd Centar, tehnickih stanica u Zemunu i Kijevu, Robno transportnog centra u Makišu i obilazne pruge Beli Potok-Vinča-Pančevo, teretni sistem i novi putnički sistem stavljaju se u funkciju po konceptu čvora.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ATM
ATM
SUBOTICA

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;