PRIJAVA-468X60-BANNER

"Napred" kupuje do 20% "Energoprojekta"

31.10.2012. | E-kapija

Naš interes je da kupimo do 20% akcija "Energoprojekta", kako bi eventualno sa strateškim partnerom upravljali tom kompanijom u domenu posla kojim se bavi "Napred", rekao je direktor "Napreda" Dobrosav Bojović, u ekskluzivnom intervju za emisiju "Kapital" na televiziji "Studio B".

Odgovarajući na česte medijske spekulacije kako je pozadina njegove kupovine akcija "Energoprojekta", zapravo preuzimanje te konkurentske kompanije, Bojović pojašnjava:

- "Energoprojekt" ima izuzetne reference i zbog toga, u nedostatku posla na domaćem tržištu, smatramo da bismo mogli da nastupimo zajedno kroz strateško partnerstvo i da radimo na onom delu posla koji nas interesuje, a to je, kako niskogradnja tako i visokogradnja.

Građevinsko preduzeće "Napred" je, inače, posumnjalo u finansijske izveštaje "Energoprojekta", i budući da već poseduje oko 12% tog holdinga, imalo pravo da zatrazi vanrednu reviziju poslovanja "Energoprojekt holdinga".

- Da podnesemo zahtev za vanrednu reviziju podstakli su nas isključivo podaci koje smo mogli da dobijemo iz pokazatelja bilansne strukture za 2011. Neki parametri znatno su pali, porasli su troškovi u odnosu na realizaciju. Sve u svemu, u većini od desetak parametara koje mi pratimo došlo je do bitnog odstupanja, i na osnovu inicijative kluba malih akcionara, odlučili smo da reagujemo - rekao je Bojović.

Nakon što je Bojović stigao do 11,95% akcija, u kupovinu na Beogradskoj berzi se uključio i menadžment "Energoprojekta", a ta međusobna borba je učinila da cena akcija dosta skoči.

- Odluka o ulaganju u akcije "Energoprojekta" bila je dobra, a potvrdu toga vidimo i u činjenici da se ljudi koji najbolje poznaju "Energoprojekt"- menadžment te kompanije, uključuju u tu kupovinu. Nama to ne smeta, jer smatramo da svi zajedno možemo da pomognemo da "Energoprojekt" beleži dodatni organski rast na tržištu – objasnio je Bojović u prvom televizijskom pojavljivanju nakon brojnih medijskih spekulacija.

Kao glavni problem domaćeg tržišta kapitala Bojović navodi slabu likvidnost, pa iz tog razloga smatra da vrednost kompanije "Energoprojekt" nije uvek realno oslikana u njenoj trenutnoj tržišnoj kapitalizaciji.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;