"Napred" kupuje do 20% "Energoprojekta"

31.10.2012. | E-kapija

Naš interes je da kupimo do 20% akcija "Energoprojekta", kako bi eventualno sa strateškim partnerom upravljali tom kompanijom u domenu posla kojim se bavi "Napred", rekao je direktor "Napreda" Dobrosav Bojović, u ekskluzivnom intervju za emisiju "Kapital" na televiziji "Studio B".

Odgovarajući na česte medijske spekulacije kako je pozadina njegove kupovine akcija "Energoprojekta", zapravo preuzimanje te konkurentske kompanije, Bojović pojašnjava:

- "Energoprojekt" ima izuzetne reference i zbog toga, u nedostatku posla na domaćem tržištu, smatramo da bismo mogli da nastupimo zajedno kroz strateško partnerstvo i da radimo na onom delu posla koji nas interesuje, a to je, kako niskogradnja tako i visokogradnja.

Građevinsko preduzeće "Napred" je, inače, posumnjalo u finansijske izveštaje "Energoprojekta", i budući da već poseduje oko 12% tog holdinga, imalo pravo da zatrazi vanrednu reviziju poslovanja "Energoprojekt holdinga".

- Da podnesemo zahtev za vanrednu reviziju podstakli su nas isključivo podaci koje smo mogli da dobijemo iz pokazatelja bilansne strukture za 2011. Neki parametri znatno su pali, porasli su troškovi u odnosu na realizaciju. Sve u svemu, u većini od desetak parametara koje mi pratimo došlo je do bitnog odstupanja, i na osnovu inicijative kluba malih akcionara, odlučili smo da reagujemo - rekao je Bojović.

Nakon što je Bojović stigao do 11,95% akcija, u kupovinu na Beogradskoj berzi se uključio i menadžment "Energoprojekta", a ta međusobna borba je učinila da cena akcija dosta skoči.

- Odluka o ulaganju u akcije "Energoprojekta" bila je dobra, a potvrdu toga vidimo i u činjenici da se ljudi koji najbolje poznaju "Energoprojekt"- menadžment te kompanije, uključuju u tu kupovinu. Nama to ne smeta, jer smatramo da svi zajedno možemo da pomognemo da "Energoprojekt" beleži dodatni organski rast na tržištu – objasnio je Bojović u prvom televizijskom pojavljivanju nakon brojnih medijskih spekulacija.

Kao glavni problem domaćeg tržišta kapitala Bojović navodi slabu likvidnost, pa iz tog razloga smatra da vrednost kompanije "Energoprojekt" nije uvek realno oslikana u njenoj trenutnoj tržišnoj kapitalizaciji.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...