INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

U Kolubari počela realizacija "zelenog" projekta

30.07.2012. | Tanjug

U Rudarskom basenu Kolubara je raspisivanjem tendera za nabavku bagera za otkopavanje jalovine na Polju C počela realizacija prvog "zelenog" projekta vrednog 182 miliona evra, objavilo je to privredno društvo.

Projekat treba da bude realizovan u naredne tri i po godine, a finansiraju ga Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) sa 80 miliona evra, Nemačka razvojna banka (KfW) sa 74 mil EUR i Elektroprivreda Srbije (EPS) sa 28 miliona evra.

Rukovodstvo EPS najavilo je da će uskoro biti potisan ugovor o kreditu sa KfW bankom, što je sa EBRD učinjeno jula 2011.

- To je najveća investicija u rudarstvu u poslednjih dvadeset godina - rekao je direktor za strategiju i investicije EPS Slobodan Mitrović, preneo je časopis "kWh".

Uslovi tendera, koji će biti otvoren do 4. oktobra, objavljeni su na internet strani EBRD.

Direktor Mitrović je objasnio da će pomenuta investicija obezbediti nabavku savremene opreme za otkopavanje jalovine u istočnom delu ležišta u Kolubari, a u zapadnom delu će obezbediti kvalitetniji ugalj za termoelektrane (TE) instaliranjem sistema za homogenizaciju lignita, prvog takve vrste u EPS.

Realizacijom tog projekta biće unapređena tehnologija eksploatacije uglja, biće povećana energetska efikasnost TE koje koriste taj ugalj, uz smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu.

Direktor "Kolubare" Nebojša Ćeran ukazao je da se radi o veoma povoljnoj kreditnoj liniji i naveo da je rudarski basen u prethodne tri godine, iz sopstvenih sredstava, investirao 240 miliona evra, a isto toliko će u razvoj uložiti i u naredne tri godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;