INFONET-468X60-BANNER

Uskoro uređenje i oplemenjivanje Dudove šume u Subotici

19.01.2012. | Dnevnik

Gradski park Dudova šuma u Subotici više nije ono što je nekada bio. Kada je podignut, bio je gusta šuma-dudova koji su sađeni za proizvodnju svile. Međutim, vremenom duda je bilo sve manje i sađene su druge vrste drveća. Danas park Dudova šuma ima dosta sadržaja za decu, trim stazu, a podignut je u okviru njega i spomenik Drenu Mandiću.

Grad je pokrenuo projekat za podizanje parkova u Subotici u okviru koga će se i rekonstruisati Dudova šuma. Arhitekte Zavoda za urbanizam izradili su idejni projekat za uređenje i oplemenjivanje gradskog parka.

- U planu je izgradnja jezera u obliku elipse površine 400 metara kvadratnih. Jezero će se prečišćavati na biološkim principima, pored toga grad će konačno dobiti i prostor za istrčavanje pasa. Isplanirano je da ceo projekat bude u prirodnom okruženju, takao da će ograde biti napravljenje od rastinja.

Celokupan posao košta 30 miliona dinara, a finansira ga grad i Pokrajinski sekreterijat za sport i omladinu. Idejnim projektom Zavoda za urbanizam centralno šetalište biće obogaćeno novim zasadima i urbanim mobilijarom, kao i šahovskom tablom za šah na otvorenom. Trim staza će biti rekonstruisana i presvučena tartan podlogom u dužini od jednog kilometra. Biće postavljene nove staze, kao i sportski tereni za košarku i tenis.

Kada se projekat završi onda će se spojiti dva velika naselja šetalištem. Od Dudove šume, preko Radijalca, pa centra grada, Prvomajske ulice, pa do šetališta na Prozivci, Bazena i parka Prozivka. Subotica ima dva parka Dudovu šumu i na Prozivci - objašnjava direktor JP Zavod za urbanizam mr Dragan Trklja.

Nosilac posla je JKP "Čistoća i zelenilo" iz Subotice koje će da raspiše tender za izradu glavnom projekta, dok će Zavod za urbanizam da izda lokacijsku dozvolu. Radovi bi trebalo da počnu u martu i da završe se za dva meseca.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;