Profit "Gorenja" smanjen za 50%

22.12.2011. | SEEbiz

Slovenački proizvođač kućnih aparata Gorenje planira da završi godinu uz neto profit od 9,2 miliona evra i prihode od 1,4 milijarde evra, izjavio je juče direktor Kompanije Franjo Bobinac.

Iznoseći predviđene rezultate na konferenciji za novinare u Velenju, Bobinac je naveo da su prihodi na nivou prošlogodišnjih, ali da je profit smanjen za više od 50%, iako je poređenje sa prošlogodišnjim rezultatima otežano zbog investicionih aktivnosti kompanije.

On je ocenio da su lošim rezultatima Gorenja doprineli negativni rezultati švedske filijale Asko, kao i prodaja udela u energetskoj kompaniji Istrabenc Gorenje.

Kompanija sledeće godine očekuje rast prihoda od 7,4%, prvenstveno od njene osnovne aktivnosti, izjavio je Bobinac i dodao da je plan preduzeća da ostvari 50 miliona operativnog profita i 13,4 miliona neto profita.

U skladu sa strategijom grupacije do 2015, koja podrazumeva organizacione izmene, predviđeno je da prosečni godišnji prihodi kompanije iznose 1,5 milijardi evra. Gorenje će se usredsrediti na svoju osnovnu aktivnost, proizvodnju kućnih aparata, koja će činiti 90% prodaje. Kompanija, koja broji 10.000 radnika, takođe, planira da unapredi svoje poslovanje na inostranim tržištima, naglasio je Bobinac.

Na pitanje o ceni akcija Gorenja, čija je računovodstvena vrednost 20 evra, a njima se na berzi u Ljubljani trguje za oko četiri evra, Bobinac je odgovorio da tržišta ne oslikavaju realnu vrednost kompanije.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
stoja perkovic 25.11.2020.
Postovani,interesuju me ugradnja protocnog ...
Игор 14.11.2020.
Хвала Вам што сте поделили знање и искуство...
Darko 09.11.2020.
Bolje da je postao ministar turizma ili pra...
Bibi 04.11.2020.
Ko je raspisao tender i gde se može videti ...
Milan 03.11.2020.
Bravo super svaka cast !