Izgradnja Arhiva grada Novog Sada

21.12.2011. | E-kapija

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić obišao je radove na izgradnji Arhiva. U prvoj fazi biće završeni grubi građevinski radovi koje izvodi preduzeće Best izgradnja iz Novog Sada, vrednost posla je 169.000.000 dinara, a rok za završetak je šest meseci. S obzirom na to da je prema geomehaničkom elaboratu o ispitivanju tla konstatovano da se mora zameniti jedan deo tla do dubine na kojoj je nosivo tlo, radi se široki iskop, nasipaju se šljunak, pesak i tucanik i radi stabilizacija tla. Nadzor nad izvođenjem radova vrši firma Ex-ing.

"Dobićemo novih 6.000m2 prostora za Arhiv, što je tri puta više od onoga što se sada koristi. Po izgradnji ovog objekta, Arhiv će u potpunosti biti preseljen, tako da ćemo osloboditi prostor na Petrovaradinskoj tvrđavi i koristićemo ga u svrhe za koje se Grad bude opredelio. Ovo je jedan od projekata za koji postoji konsenzus svih stranaka u Gradskoj skupštini. Svaki grad mora da vodi računa o kulturno-istorijskom nasleđu, i ovim rešavamo problem čuvanja arhivske građe na duži period, na način kako to čine u razvijenim zemljama", naglasio je gradonačelnik Pavličić.

Arhiv je trenutno smešten u objektima starim 300 godina koji nemaju ni adekvatnu hidroizolaciju ni termoizolaciju, kao ni mogućnost praćenja i uticaja na mikroklimatske uslove. U ukupno šest jedinica depoa čuva se građa u obimu od oko 7.000 metara dužnih. Takođe veliki problem predstavlja i nepostojanje adekvatnog sistema protivpožarne zaštite.

Zbog toga se i pristupilo izradi projektne dokumentacije i izgradnji objekta Arhiva grada u ulici Filipa Višnjića broj 2a. Na toj parceli su bili magacinski prostori koji su porušeni i izvršena je priprema terena za izgradnju. Pozicioniranje novog objekta je izvršeno u skladu sa važećim planom detaljne regulacije za ovo područje.

Objekat Arhiva će imati oko 6.000m2, suterensku etažu, prizemlje i dva sprata. Najveći deo objekta – oko 4.000m2 prostora su depoi, a u drugom delu su upravni deo, radionice za konzervaciju i reparaciju, snimanje i proučavanje građe, sale za edukaciju, biblioteka, izložbeni prostor i dr. U suterenskom delu su garaža i druge tehničke prostorije. Objekat će biti opremljen svim potrebnim instalacijama uključujući i sistem za suvo gašenje požara, kompletnom klimatizacijom i ventilacijom i kontrolom mikroklimatskih uslova za čuvanje arhivske građe.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Marko 14.04.2021.
Kako se prijaviti za zamenu stolarije na ku...
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...
Ivan 13.04.2021.
Gde se prijaviti za stolariju i izplciju ku...