INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Izgradnja Arhiva grada Novog Sada

21.12.2011. | E-kapija

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić obišao je radove na izgradnji Arhiva. U prvoj fazi biće završeni grubi građevinski radovi koje izvodi preduzeće Best izgradnja iz Novog Sada, vrednost posla je 169.000.000 dinara, a rok za završetak je šest meseci. S obzirom na to da je prema geomehaničkom elaboratu o ispitivanju tla konstatovano da se mora zameniti jedan deo tla do dubine na kojoj je nosivo tlo, radi se široki iskop, nasipaju se šljunak, pesak i tucanik i radi stabilizacija tla. Nadzor nad izvođenjem radova vrši firma Ex-ing.

"Dobićemo novih 6.000m2 prostora za Arhiv, što je tri puta više od onoga što se sada koristi. Po izgradnji ovog objekta, Arhiv će u potpunosti biti preseljen, tako da ćemo osloboditi prostor na Petrovaradinskoj tvrđavi i koristićemo ga u svrhe za koje se Grad bude opredelio. Ovo je jedan od projekata za koji postoji konsenzus svih stranaka u Gradskoj skupštini. Svaki grad mora da vodi računa o kulturno-istorijskom nasleđu, i ovim rešavamo problem čuvanja arhivske građe na duži period, na način kako to čine u razvijenim zemljama", naglasio je gradonačelnik Pavličić.

Arhiv je trenutno smešten u objektima starim 300 godina koji nemaju ni adekvatnu hidroizolaciju ni termoizolaciju, kao ni mogućnost praćenja i uticaja na mikroklimatske uslove. U ukupno šest jedinica depoa čuva se građa u obimu od oko 7.000 metara dužnih. Takođe veliki problem predstavlja i nepostojanje adekvatnog sistema protivpožarne zaštite.

Zbog toga se i pristupilo izradi projektne dokumentacije i izgradnji objekta Arhiva grada u ulici Filipa Višnjića broj 2a. Na toj parceli su bili magacinski prostori koji su porušeni i izvršena je priprema terena za izgradnju. Pozicioniranje novog objekta je izvršeno u skladu sa važećim planom detaljne regulacije za ovo područje.

Objekat Arhiva će imati oko 6.000m2, suterensku etažu, prizemlje i dva sprata. Najveći deo objekta – oko 4.000m2 prostora su depoi, a u drugom delu su upravni deo, radionice za konzervaciju i reparaciju, snimanje i proučavanje građe, sale za edukaciju, biblioteka, izložbeni prostor i dr. U suterenskom delu su garaža i druge tehničke prostorije. Objekat će biti opremljen svim potrebnim instalacijama uključujući i sistem za suvo gašenje požara, kompletnom klimatizacijom i ventilacijom i kontrolom mikroklimatskih uslova za čuvanje arhivske građe.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;