INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Završetak radova na izgradnji međudržavnog dalekovoda

09.12.2011. | E-kapija

U selu Donje Trebešinje kod Vranja juče je označen završetak radova na izgradnji međudržavnog 400kV dalekovoda od Niša do granice sa Republikom Makedonijom.

Potpredsednica Vlade Verica Kalanović rekla je prisustvujući završetku radova na dalekovodu Niš - Leskovac - granica Makedonije da je Srbija dobila značajan privredni kapacitet, koji će obezbediti sigurno i kvalitetno snabdevanje električnom energijom područja jugoistočne Srbije. "Ono što je za saobraćaj Koridor 10, to je za elektroenergetiku ovaj dalekovod. On će, pre svega, domaćinstvima omogućiti kvalitetno snabdevanje električnom energijom, a kako je privreda motor razvoja svakog društva, tako je energetika kičma održavanja svake jake privrede", rekla je i dodala da na ovaj način Srbija postaje energetska spona sa ostatkom Evrope i Bliskim istokom.

Na mestu gde treba da počne izgradnja velike trafostanice Vranje 4, na svečanosti u Donjem Neradovcu, prisustvovali su i najviši predstavnici EU u Srbiji, predstavnici vlade, preduzeća Elektromreža Srbije i izvođača radova.

Zamenik šefa delegacije Evropske unije Adrijan Martins je istakao da je projekat značajan jer će povezati energetsku mrežu Srbije sa mrežom u regionu. "Srbija i ovaj region dobijaju pouzdanije snabdevanje i jeftiniju energiju, što će direktno uticati na konkurentnost zemlje na evropskom i svetskom tržištu. Evropska unija i dalje planira da finansira slične projekte u Srbiji, kao što su elektrane, trafostanice i drugi kapaciteti. Do sada je u energetski sistem Srbije EU plasirala oko 500 miliona evra", rekao je Martins.

Kraj radova na elektroenergetskom koridoru, označio je direktor Elektromreže Srbije Miloš Milanković, istakavši da je izgradnja ovog 141km dugog dalekovoda od Niša, preko Leskovca i Vranja do makedonske granice, koštala 33,5 miliona evra. On je rekao da je za ovaj elektroenergetski sistem, koji ima kapitalnu važnost za privredni razvoj Srbije, Evropska unija obezbedila 30, a JP Elektromreža Srbije preostalih 3,5 miliona evra.

Na potezu od Niša, preko Gadžinog Hana, Leskovca, Vlasotinca, Surdulice, Vladičinog Hana, Vranja, Bujanovca i Preševa, odnosno do makedonske granice, za tri i po godine, podignuto je 428 stubova. U ovaj inženjerski i građevinski poduhvat ugrađeno je 11.500 kubnih metara betona, 4.800 tona čeličnih konstrukcija, postavljeno 1.300 provodnika i zaštitnih užadi sa optičkim vlaknima, čime je obezbeđena odlična telekomunikaciona mreža na području Jugoistočne Srbije.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;