INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Rekonstrukcija zgrade Skupštine opštine Kikinda

05.12.2011. | Silvija Miletin | Politika

Odavno rekonstrukcija nekog objekta u Kikindi nije izazvala toliku pažnju kao što je slučaj sa zgradom Skupštine opštine. Zdanje izgrađeno 1891. godine, u kombinaciji neobaroknog i neorenesansnog stila, jedno je od simbola grada i pod zaštitom je države. Od kraja 2009. godine obavijeno je skelama, a proteklih meseci limenom ogradom i zelenom mrežom.

Kikinđani u šali kažu da samo zahvaljujući starim razglednicama nisu zaboravili izgled ove reprezentativne građevine, dok čelnici lokalne vlasti pozivaju na strpljenje i najavljuju skorašnji završetak radova. "Mislim da će Kikinđani biti prijatno iznenađeni i ponosni kada budu videli rezultate", kazao je na konferenciji za novinare načelnik Opštinske uprave Branko Ljuboja, naglašavajući da je ovakva obimna sanacija bila krajnje neophodna, jer su sa fasade počeli da otpadaju delovi i tako ugrožavaju bezbednost ljudi.

"Znatna oštećenja su bila skrivena od pogleda. Do njih se moglo doći tek kada su se otkrili delovi krova i krovne konstrukcije i bili smo prilično zatečeni katastrofalnim stanjem u kojem se zgrada nalazi", objasnila je na konferenciji za novinare arhitekta Aranka Blat, koju je opština uz arhitektu Mirka Stupovskog angažovala za izradu projekta rekonstrukcije i nadzor radova.

Ovo dvoje stručnjaka ističu da su višegodišnja prokišnjavanja na nekim delovima potpuno uništila međuspratnu tavanicu, da su na trule drvene grede i rogove nailazili i u tornju i na krovu, te da se golim okom moglo videti kako se njiše toranj, pri malo jačem vetru. "U krovnu konstrukciju smo, inače, ugradili oko 4,5 tona čeličnih profila i limova", navodi Stupovski.

Na konferenciji je naglašeno da je "čitav posao odrađen materijalima ekstra kvaliteta". Tako je specijalni malter za rekonstrukciju na bazi hidrauličnog kreča uvezen iz Švajcarske, prvi put u Srbiji korišćen upravo na kikindskoj gradskoj kući. Crep, kod kog "nema promene boje, kvaliteta i loma", dovezen je iz Nemačke, dok je dekorativno osvetljenje uradila poznata firma Minel-Schreder.

"Gradska vlast je imala sluha za predloge stručnjaka i vodila se idejom da je kvalitet radova najbitniji. Ovo je primer kako treba raditi rekonstrukciju objekata velikog značaja i moram priznati da je za 20 godina moga rada ovo prva ovako detaljna rekonstrukcija u kojoj učestvujem", rekao je Luka Aćimović iz Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

S obzirom na to da će ova prva detaljna rekonstrukcija opštinske zgrade koštati između 42 i 45 miliona dinara i da je novac najvećim delom obezbeđen iz gradskog budžeta, valjalo bi da kikindska vlast zaista ovim projektom fascinira ne samo građane, nego i stručnu javnost. I da, naravno, ekstra kvalitetni materijali opravdaju potrošeni novac poreskih obveznika.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;