Održana prva Međunarodna konferencija zelene gradnje

24.11.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Prva Međunarodna konferencija zelene gradnje (International GreenBuild Conference 2011 - IGBC), mesto susreta poslovnih lidera i kreativnih vizionara, održala se danas pred prepunom salom hotela Tulip Inn Putnik, u Beogradu. Organizatori konferencije, Ecoist i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj - NALED, okupili su poslovne lidere i inovatore, ekološki svesne stručnjake najboljih svetskih praksi, kao i ključne donosioce odluka u državnom sektoru kako bi se pokrenula sinergija neophodna za brži razvoj zelenog urbanizma u Srbiji.

Tema prve Međunarodne konferencije zelene gradnje 2011 je stvaranje zdravijih i održivih prostora u urbanim sredinama. Zelena gradnja istovremeno predstavlja ekonomski zdravu investiciju, društveno odgovorno upravljanje, a u skladu je sa principima održivog razvoja gradova.

Konferenciju je otvorila Dominik Kuling (Dominique Kuhling), zamenik ambasadora Kraljevine Holandije u Beogradu, a svoje iskustvo u uspešnim projektima zelene gradnje podelili su priznati eksperti, među kojima su Bojan Kovačić, zamenik direktora Agencije za energetsku efikasnost Republike Srbije, Hans Baster, osnivač Vitaverde, vodeće grčke kompanije za dizajn i projektovanje integrisanih prirodnih sistema, zelenih krovova i vertikalnih bašti, Bini S. Prabakar (Binny S. Prabhakar), stručnjak holandskog preduzeća Ecofys sa iskustvom u vođenju projekata vrednih i do 10 milijardi američkih dolara, Maria Kristina Sorviljo (Maria Cristina Sorvillo) iz Engleske koja je govorila o poređenja BREEAM i LEED standarda sertifikacija, Marlon Kobaker (Marlon Kobacker) iz Australije koji je govorio kako smanjiti cene zeleno-sertifikovane zgrade, Ivan Redi iz Austrije je pričao o holističkom pristupu ka zelenoj arhitekturi, a Ranko Božović je prisutne upoznao sa zelenim urbanizmom...

"Okupili smo se ovde kako bismo promovisali temu zelene gradnje, a pre svega zdravu, urbanu ekologiju, ekološku filantropiju, društveno odgovorno poslovanje i održivi razvoj. Verujemo da se angažovanjem partnera i potencijala ljudi na temu zdrave urbane sredine može napraviti velika promena i poboljšanje u našem društvu", rekao je Uroš Lalić iz organizacije Ecoist.

Huns Buster, osnivač vodeće grčke kompanije za dizajn i projektovanje integrisanih prirodnih sistema Vitaverde, izjavio je: "Verujem da je jedino rešenje za život u urbanim sredinama povratak prirodi na savremen način, a to znači poštovanje prirode koja istovremeno služi ljudskim potrebama. Arhitektura treba da odigra gravnu ulogu u tom pravcu, tako što će se prikloniti standardima i principima zelene gradnje i na taj način omogućiti bolje uslove za život i rad".

U okviru Međunarodne konferencije zelene gradnje svečano su proglašeni pobednici studentskog konkursa Urbane oaze za najbolje idejno rešenje zelenih krovova, unutrašnjih i spoljašnjih vertikalnih bašti.

Dodatne informacije o Međunarodnoj konferenciji zelene gradnje i pobednicima studentskog konkursa Urbane oaze dostupne su na sajtu Ecoist-a

Povezani tekst:

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...
Rados 02.01.2022.
Lepa predizborna kampanja samo ne znam koja...