INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Subvencionisani krediti ipak traženi

07.11.2011. | S. Moravčević | Večernje novosti

Bez obzira na to što je povećano učešće i što mogu da se kupuju samo nove nekretnine, subvencionisani stambeni krediti i dalje su traženi. U ovoj godini odobreno je, u vrednosti 34,89 miliona evra, oko 1.000 subvencionisanih stambenih zajmova. Građani, koji mogu, radije kupuju stanove u novogradnji i izgradnji, a i dalje su veoma traženi oni u naselju Stepa Stepanović u Beogradu.

Najviše uticaja na odabir nekretnine najviše imaju cena i subvencija države. Iz budžeta je izdvojeno dodatnih 300 miliona dinara za dotacije stambenih kredita do kraja godine, te će u 2011. godini za ove namene utrošiti dve milijarde dinara.

Posle kraćeg zastoja početkom avgusta, banke sada uredno primaju zahteve i odobravaju zajmove. Rok za odobravanje je do tri nedelje. Najveći zastoj je kod upisa hipoteke, za koji se, zavisno od opštine, čeka ponekad i do mesec dana. U ovoj godini, odobreno je oko 1.000 subvencionisanih stambenih zajmova, u vrednosti od 34,89 miliona evra.

"Zainteresovanost građana, kada je reč o subvencionisanim stambenim kreditima, ne jenjava, a građani su u jednakoj meri zainteresovani za ove kredite kao i kada smo počeli sa njihovim odobravanjem", tvrdi direktor Direkcije za komercijalne poslove u Sektoru poslova sa stanovništvom Unicredit banke Nikola Vuletić.

"Suviše je rano davati prognoze za narednu godinu, s obzirom na to da se usvajanje Zakona o budžetu očekuje tek u decembru", mišljenja je Vuletić. "Ono što možemo da istaknemo su svakako pozitivni efekti dosadašnjih subvencija na stimulisanje rasta stambenog kreditiranja u Srbiji."

U ovoj godini, najviše subvencionisanih stambenih kredita odobreno je u junu - 235, a najmanje u martu - samo 79 zajmova. Pre četiri godine, kada je država znatno više izdvajala za subvencionisanje i kada su uslovi bili daleko povoljniji, postojala je prava ekspanzija dotiranih stambenih zajmova.

Pre samo desetak dana, novinar drugog dnevnog lista došao je do suprotnog zaključka:

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;