Deo autoputa od Uba do Lajkovca po planu

13.10.2011. | B92

Okončano je oko 25% ugovorenih poslova na gradnji prve deonice autoputa od Beograda do Crne Gore, između Uba i Lajkovca. Prema ugovoru koji je potpisan 2. jula 2010. godine, rok za završetak radova na gradnji 12,6km autoputa između Uba i Lajkovca, vrednih 73 miliona evra, jeste šesnaest meseci, odnosno do novembra ove godine.

Od 3,2km mostova na toj deonici radi se na pet mostova dužine 2,2km, a Putevi Užice izvode radove na petlji u selu Nepričava. U Nepričavi će se nalaziti i ukrštanje buduće obilaznice oko Lajkovca sa petljom za uključenje magistralnog puta Valjevo - Beograd na autoput Beograd - Južni Jadran.

Posao gradnje autoputa od Uba do Lajkovca dobio je konzorcijum domaćih preduzeća koji čine Putevi Užice, Planum i PZP Beograd, članica Nibens grupe.

Živorad Bojičić, načelnik Opštinske uprave u Lajkovcu, kazao je da će za 15 dana biti završena i eksproprijacija zemljišta na deonici Lajkovac - Ljig, na području lajkovačke opštine.

Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu prethodno je najavio da će do kraja oktobra biti završeni razgovori sa kompanijama iz Kine, Turske i Azerbejdžana, koje su zainteresovane da grade deonice Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig, uz uslov da podizvođači budu preduzeća iz Srbije. Dužina tih deonica je 50km, a procenjena vrednost radova na njima oko 220 miliona evra.

Deonica od Uba do Lajkovca bi trebalo da bude deo Koridora 11 koji bi, preko Boljara, povezivao sa autoputem Beograd - južni Jadran luku Bar u Crnoj Gori, a dalje, preko Vršca, i Rumuniju sa Srbijom, pa je za tu saobraćajnicu zainteresovana i EIB.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...
Vesna 01.09.2020.
Sadasnji put Paracin-Zajecar-Negotin prolaz...