INFONET-468X60-BANNER

Mrkonjić: Nema korupcije, ali će biti penala za kašnjenje

14.07.2011. | T. Spalević | Večernje novosti

Tenderska komisija još nije donela odluku o izboru izvođača radova na četiri deonice južnog dela Koridora 10. Ali kako za dnevni list Novosti kaže Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu, ukoliko grčka firma Terna, koja je ponudila najnižu cenu, ispunjava i ostale uslove tendera, ne postoji nijedan razlog da joj posao ne bude dodeljen, svidelo se to domaćim putarima ili ne. (Vest: Otimanje poslova uništava putare)

Ministar, međutim, najavljuje i da ubuduće izvođačima neće biti tolerisano probijanje rokova. To važi za domaće, ali i za strane firme. Dakle, država će naplaćivati penale u slučaju kašnjenja na gradilištima, odnosno aktiviraće sve mogućnosti koje joj daje ugovor, bez obzira na to što je to uglavnom prilično komlikovana procedura. (Vest: Koliko koštaju Mrkonjićevi rokovi?)

"Nema damping cena", kaže ministar. "Nema ni korupcije na poslovima izgradnje Koridora 10. Sve uređuje tržište i ko da povoljniju ponudu dobija posao. Pravila tendera su jasna, a radi se po procedurama, koje predviđaju kreditori, odnosno međunarodne finansijske institucije, koje su i odobrile zajmove od 1,1 milijardu evra. Naše firme moraju da se prilagode uslovima tržišta. Osposobljene su za velike poslove zahvaljujući severnom kraku Koridora 10, gde im je poverena izgradnja. Sada su im ponude prihvatljivije pa su tako na tri deonice na jugu Koridora 10 drugi po ceni."

Mrkonjić ističe da nema bojazni da će izvođači radova koji su dali najniže ponude u jednom trenutku obustaviti radove. Preduzeće Koridori Srbije je sada dobro organizovano, prati situaciju na terenu i iskoristiće sva pravna sredstva ako bude bilo kakvih problema na izgradnji najvažnijeg putnog pravca u zemlji.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;