INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Majstori ne nose šlemove

29.06.2011. | LJ. P. | Večernje novosti

Rizik od povređivanja postoji na svakom radnom mestu, a čini se da je na građevinama najizraženiji. Iako je zbog ekonomske krize gradilišta znatno manje nego ranije, na području Južnobačkog okruga inspektori zaštite na radu su obavili nadzor na gradilištima zbog 6 povreda.

Od početka godine šestoro radnika je teško povređeno - dva puta u Novom Sadu i po jedan u Vrbasu, Temerinu, Kovilju i Bačkom Petrovcu. U 2 slučaja, teško povređeni radnici su preminuli u bolnici.

Predočavajući sliku sa terena, Ljiljana Stojšić, načelnica Inspekcije rada, kaže da se inspektori susreću sa novim građevinskim firmama, odnosno izvođačima radova iz drugih gradova Srbije, pa i iz inostranstva, koji do sada nisu radili na ovom terenu i ne znaju koje sve mere zaštite treba da preduzmu, što im, naravno, nije opravdanje.

"Neke osnovne mere ipak se poštuju", kaže Stojšićeva. "U zavisnosti od situacije, inspektori izriču upozorenja i objasne koliko je značajno koristiti zaštitnu opremu, ali se i sankcionišu prekršioci."

Po njenim rečima, inspektori su od početka godine doneli 36 rešenja za otklanjanje uočenih nedostataka na gradilištima, dok je na 6 gradilišta zabranjen rad, odnosno obavljanje poslova, a podneto je i 16 prekršajnih prijava. Kada je reč o svim delatnostima, od početka godine doneto je 268 rešenja i naloženo da se otklone utvrđeni nedostaci, u deset slučajeva je zabranjen rad, podnete su 34 prekršajne prijave i jedna krivična u drvnoj industriji.

Činjenica je, međutim, da inspektori prilikom kontrole gradilišta nailaze i na takve slučajeve da, i pored toga što su poslodavci obezbedili šlemove i drugu zaštitnu opremu, radnici, iz ko zna kojih razloga, izbegavaju da je koriste. "I sami radnici nedovoljno brinu o sebi i ne koriste zaštitnu opremu", upozorava Ljiljana Stojšić. "Pojedini poslodavci zaposlenima tolerišu takvo ponašanje, ali ima i onih koji nepoštovanje propisa kažnjavaju i smanjenjem plate".

Inspektori su pisali prijave i radnicima. Protiv troje njih su podnete prijave zato što nisu koristili zaštitnu opremu - šlem ili opasač za rad na visini.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

MOGAL
MOGAL
BEOGRAD-ZEMUN
www.mogal.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;