INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Kako odabrati odgovarajuću zaštitnu masku?

16.05.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Zaštita disajnih organa štiti od rizika u radnom okruženju koji dolaze od sitnih čestica prašine, pare i različitih vrsta organskih i neorganskih jedinjenja i mogu ih ozbiljno i trajno oštetiti.

Važno je odbrati odgovarajuću masku u skladu sa radovima koji se izvode

Važno je odabrati odgovarajuću masku u skladu sa radovima koji se izvode (Foto: As Art)

U zavisnosti od vrste rizika, zaštita disajnih organa - respiratornih organa, podrazumeva upotrebu maske, polumaske, respiratora i različitih filtera za njih.

Kofil maske

Kofil maske su najjednostavniji oblik zaštite disajnih organa. One štite od tečnih i čvrstih aerosola, dima i sitnih čestica (zavisno od klase zaštite), ali ne štite od gasova i isparenja. Zato se ove maske često koriste kod zagađenja vazduha.

Pokrivaju usta i nos, mogu da budu horizontalno ili vertikalno sklopive radi lakšeg odlaganja i mogu da budu maske sa ili bez ventila.

Prema klasi zaštite maske se dele na FFP1, FFP2 i FFP3 (FFP - Filtering Face Piece) u skladu sa standardom EN 149. Testiranje se vrši korišćenjem NaCl aerosola prosečne veličine 0,6µm i meri se ukupno propuštanje.

FFP1 maske filtriraju najmanje 80% čestica, dok je ukupno propuštanje najviše 25%. Štite od netoksične i nefibrogene prašine, tečne aerosoli i neprijatnih mirisa, tako da se najčešće koriste u građevinskoj i prehrambenoj industriji ili kao zaštita od prašine u kućnim radionicama.

FFP2 maske filtriraju najmanje 94% čestica, dok je ukupno propuštanje najviše 11%. FFP2 klasifikacija odgovara američkoj N95 i kineskoj KN95 klasi zaštite. Štite od dima, aerosola i štetnih i fibrogenih čestica, kao i od nekih vrsta respiratornih virusa i bakterija. Imaju široku primenu, najčešće u metaloprerađivačkoj industriji, livnicama, rudarstvu, industriji stakla, građevini, poljoprivredi.

FFP3 maske filtriraju najmanje 99% čestica, dok ukupno propuštanje može da bude najviše 5%. Pružaju najviši nivo zaštite od svih FFP maski, štite od otrovnih i štetnih vrsta prašine, dima i aerosola, veoma finih čestica prašine nastalih od azbesta ili keramike, nekih virusa, bakterija i gljivica. Veoma su efikasne u zaštiti od zagađenja vazduha, ali ne štite od gasova, posebno azotnih oksida.

N95 maska

N95 maska (Foto: As Art)

Polumaske

Polumaske pokrivaju nos i usta. Mogu imati jedan ili dva filtera. Odgovarajući filteri za polumaske štite od čvrstih i tečnih aerosola, gasova i isparenja.

Filteri za polumaske se biraju u skladu sa rizicima radne sredine i time se obezbeđuje maksimalna efikasnost polumaske. Veoma je važan pravilan izbor filtera i njihova pravovremena zamena.

Maske

Maske pokrivaju celo lice, odnosno oči, nos i usta. Koriste se kada nivo kontaminiranosti prelazi mogućnosti zaštite polumaski, odnosno kada je potrebno zaštititi i oči.

Kao i polumaske, maske (gas maske) mogu imati jedan ili dva filtera. Odgovarajući filteri štite od čvrstih i tečnih aerosola, gasova i isparenja. Filteri za maske se biraju u skladu sa kontaminacijama od kojih je potrebno zaštititi se, i tako se obezbeđuje maksimalna efikasnost polumaske. Veoma je važan pravilan izbor filtera i njihova pravovremena zamena, kao i pravilna upotreba maske.

Celokupnu ponudu zaštitnih maski možete pogledati u web shopu na sajtu kompanije As Art.

Poručivanje, za pravna i fizička lica, može se obaviti preko sajta, a roba se isporučuje dostavnim vozilom ili kurirskom službom na traženu adresu, u najkraćem roku. Sva obuća se isporučuje sa deklaracijom i domaćim sertifikatima, kao garancijom kvaliteta i ispunjenosti odgovarajućih standarda.

Izaberite najbolje zaštitne maske za sebe ili svoje zaposlene i sigurni uđete u novu radnu sezonu. Za pomoć i dodatne informacije uvek se možete obratiti stručnom osoblju HTZ Opreme As Art.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MOGAL
MOGAL
BEOGRAD-ZEMUN
www.mogal.rs

LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;