INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kako odabrati odgovarajuću zaštitnu masku?

16.05.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Zaštita disajnih organa štiti od rizika u radnom okruženju koji dolaze od sitnih čestica prašine, pare i različitih vrsta organskih i neorganskih jedinjenja i mogu ih ozbiljno i trajno oštetiti.

Važno je odbrati odgovarajuću masku u skladu sa radovima koji se izvode

Važno je odabrati odgovarajuću masku u skladu sa radovima koji se izvode (Foto: As Art)

U zavisnosti od vrste rizika, zaštita disajnih organa - respiratornih organa, podrazumeva upotrebu maske, polumaske, respiratora i različitih filtera za njih.

Kofil maske

Kofil maske su najjednostavniji oblik zaštite disajnih organa. One štite od tečnih i čvrstih aerosola, dima i sitnih čestica (zavisno od klase zaštite), ali ne štite od gasova i isparenja. Zato se ove maske često koriste kod zagađenja vazduha.

Pokrivaju usta i nos, mogu da budu horizontalno ili vertikalno sklopive radi lakšeg odlaganja i mogu da budu maske sa ili bez ventila.

Prema klasi zaštite maske se dele na FFP1, FFP2 i FFP3 (FFP - Filtering Face Piece) u skladu sa standardom EN 149. Testiranje se vrši korišćenjem NaCl aerosola prosečne veličine 0,6µm i meri se ukupno propuštanje.

FFP1 maske filtriraju najmanje 80% čestica, dok je ukupno propuštanje najviše 25%. Štite od netoksične i nefibrogene prašine, tečne aerosoli i neprijatnih mirisa, tako da se najčešće koriste u građevinskoj i prehrambenoj industriji ili kao zaštita od prašine u kućnim radionicama.

FFP2 maske filtriraju najmanje 94% čestica, dok je ukupno propuštanje najviše 11%. FFP2 klasifikacija odgovara američkoj N95 i kineskoj KN95 klasi zaštite. Štite od dima, aerosola i štetnih i fibrogenih čestica, kao i od nekih vrsta respiratornih virusa i bakterija. Imaju široku primenu, najčešće u metaloprerađivačkoj industriji, livnicama, rudarstvu, industriji stakla, građevini, poljoprivredi.

FFP3 maske filtriraju najmanje 99% čestica, dok ukupno propuštanje može da bude najviše 5%. Pružaju najviši nivo zaštite od svih FFP maski, štite od otrovnih i štetnih vrsta prašine, dima i aerosola, veoma finih čestica prašine nastalih od azbesta ili keramike, nekih virusa, bakterija i gljivica. Veoma su efikasne u zaštiti od zagađenja vazduha, ali ne štite od gasova, posebno azotnih oksida.

N95 maska

N95 maska (Foto: As Art)

Polumaske

Polumaske pokrivaju nos i usta. Mogu imati jedan ili dva filtera. Odgovarajući filteri za polumaske štite od čvrstih i tečnih aerosola, gasova i isparenja.

Filteri za polumaske se biraju u skladu sa rizicima radne sredine i time se obezbeđuje maksimalna efikasnost polumaske. Veoma je važan pravilan izbor filtera i njihova pravovremena zamena.

Maske

Maske pokrivaju celo lice, odnosno oči, nos i usta. Koriste se kada nivo kontaminiranosti prelazi mogućnosti zaštite polumaski, odnosno kada je potrebno zaštititi i oči.

Kao i polumaske, maske (gas maske) mogu imati jedan ili dva filtera. Odgovarajući filteri štite od čvrstih i tečnih aerosola, gasova i isparenja. Filteri za maske se biraju u skladu sa kontaminacijama od kojih je potrebno zaštititi se, i tako se obezbeđuje maksimalna efikasnost polumaske. Veoma je važan pravilan izbor filtera i njihova pravovremena zamena, kao i pravilna upotreba maske.

Celokupnu ponudu zaštitnih maski možete pogledati u web shopu na sajtu kompanije As Art.

Poručivanje, za pravna i fizička lica, može se obaviti preko sajta, a roba se isporučuje dostavnim vozilom ili kurirskom službom na traženu adresu, u najkraćem roku. Sva obuća se isporučuje sa deklaracijom i domaćim sertifikatima, kao garancijom kvaliteta i ispunjenosti odgovarajućih standarda.

Izaberite najbolje zaštitne maske za sebe ili svoje zaposlene i sigurni uđete u novu radnu sezonu. Za pomoć i dodatne informacije uvek se možete obratiti stručnom osoblju HTZ Opreme As Art.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MOGAL
MOGAL
BEOGRAD-ZEMUN
www.mogal.rs

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;