INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Stiže novi vreli talas, da li su poslodavci obavezni da obustave radove na otvorenom?

19.07.2022. | Danas

Očekuju nas velike vrućine narednih dana, a temperature bi prema poslednjim prognozama meteorologa trebalo da dostignu i 38 stepeni Celzijusa. Prethodni vreli talas bio je u junu, a ekstremna vrućina koja smeta svima, posebno teško pada onima koji rade na otvorenom. Zakonima u Srbiji nije regulisano koji su to konkretno uslovi koje poslodavac mora da obezbedi za rad zaposlenom u takvim okolnostima, kao ni iznad koje temperature su dužni da obustave rad.

Vrućina najteže pada onima koji rade na otvorenom

Vrućina najteže pada onima koji rade na otvorenom (Foto: Pixabay)

Postoji samo preporuka koju je Vlada usvojila još 2007, u kojoj se kaže da poslodavci treba da organizuju rad na otvorenom na takav način da se izbegne obavljanje teških fizičkih poslova kao i izlaganje direktnom sunčevom zračenju zaposlenih za vreme visokih spoljnih temperatura, piše Danas.

Pod visokim temperaturama podrazumeva se ona iznad 36 stepeni Celzijusa, a u Preporuci je navedeno da je tada potrebno, ukoliko to dozvoljava proces rada, organizovati izbegavanje fizičkih poslova na otvorenom i direktno sunčevo zračenje, pre svega u periodu od 11 do 16 sati.

Kada zaposleni obavljaju poslove na otvorenom pri ovako visokim temperaturama poslodavci moraju da primenjuju Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu i podzakonske propise, a njihova obaveza jeste i da Aktom o proceni rizika na radnom mestu utvrde rizike po bezbednost i zdravlje zaposlenih.

Predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u građevinarstvu Saša Torlaković kaže za Danas da su oni pre dve godine u saradnji sa Upravom za bezbednost i SES-om napravili brošuru o radu na visokim temperaturama u građevinarstvu.

"Zakonski nije oročena temperatura na kojoj se zaustavlja rad, sve ide na osnovu preporuke. Objašnjenje poslodavaca kada je bilo reči o tome jeste da je na svakom spratu temperatura za rad različita, kada je visokogradnja u pitanju. Međutim, oni koji grade puteve rade i na temperaturama od 70 stepeni, kada asfaltiraju", napominje Torlaković.

Rad u takvim uslovima, kako kaže, nosi razne bolesti, poput toplotnog udara, a sve to oni su kao upozorenje stavili u brošuru i podelili i radnicima i poslodavcima.

"Pitanje je koliko se to poštuje. Ali ono što bi trebalo da se obezbedi jeste ili kraće radno vreme, preraspodela posla gde je moguće, rashladne sobe, sve ono što u nekim drugim državama već postoji", ističe Torlaković.

On napominje da u većini evropskih zemalja nije zakonom regulisano iznad koje temperature se obustavlja rad, već da je to rešeno uglavnom preporukama.

"I bez novih zakona postoji dovoljno propisa na osnovu kojih bi mogli da se kažnjavaju poslodavci koji ne poštuju obaveze koje imaju", kaže Ranka Savić, predsednica ASNS.

"Iz preporuka koje postoje jasno se vidi da poslodavac treba da obustavi rad kada su najviše temperature i da mora da obezbedi zaštitnu opremu od pamučnih, svetlih materijala, kačkete, sve to postoji propisano. Međutim, generalno gledano 92 ili 93 odsto poslodavaca to ne poštuje", ističe Savić za Danas.

Savesnih je malo, napominje ona, i kaže da su oni kao sindikat poslali svim svojim članovima obaveštenje u kom se ističe da u slučaju temperatura koje prelaze 35 ili 36 stepeni obustave rad, odnosno da se obrate šefu i kažu da u dogovoru sa sindikatom ne žele i ne mogu da rade u takvim uslovima.

"To uglavnom prolazi tako i kada im se pomene sindikat i da će se reagovati, poslovođe i šefovi se slože sa tim, uglavnom se rad obustavlja", kaže Savić.

Ona navodi da se radnici najčešće žale na to da nemaju obezbeđenu flaširanu vodu, da nemaju mesto da rashlade vodu koju donesu, jer nemaju frižidere, te sa tom vrelom vodom posle mogu samo da se polivaju i koriste je za tuširanje.

"Tako da se te preporuke ne poštuju uvek, na prste se mogu nabrojati poslodavci koji poštuju sve elementarne obaveze, jer mnogi osnovnu zaštitnu opremu nemaju, a kamoli sve što je neophodno za to kada se radi u ekstremnim uslovima", naglašava Ranka Savić.

Preporuka države je da se uz preraspodelu radnog vremena i bolju organizaciju posla prave češće pauze, da se obezbedi odgovarajući prostor da se radnici sklone sa sunca, da se nosi lagana oprema, a uz to i idu osnovne preporuke koje se tiču dovoljnog unosa vode, pravilne ishrane i korišćenja zaštitnih krema za sunce.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MOGAL
MOGAL
BEOGRAD-ZEMUN
www.mogal.rs

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;