INFONET-468X60-BANNER

Usvojene izmene Zakona o planiranju i izgradnji

28.07.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Narodna skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o planiranju i izgradnji, donoseći niz novina koje će imati značajan uticaj na građevinsku industriju, urbanizam i energetsku efikasnost. Ovaj zakon donosi brojne inovacije koje će transformisati sektor građevinarstva, uključujući ubrzanje procedure za izdavanje građevinskih dozvola, veću transparentnost, otključavanje preko 5.000 novih građevinskih lokacija, uvođenje zelenih sertifikata i energetskih pasoša.

Gradilište

Ilustracija (Foto: Depositphotos)

Podsetimo, na predlog ovog Zakona bilo je dosta kritika i osporavanja, uglavnom u delu koji se odnosi na konverziju zemljišta.

Ključne izmene

Novi Zakon o planiranju i izgradnji donosi niz ključnih promena koje će oblikovati budućnost građevinske industrije u Srbiji. Među najvažnijim izmenama su ukidanje posebnog zakona o konverziji, obavezni energetski pasoši za sve zgrade, redefinisanje pravila za instalaciju klima-uređaja, obavezno instaliranje punjača za e-automobile i unapređenje elektronskog sistema za izdavanje građevinskih dozvola.

Otključavanje lokacija za gradnju

Ukidanjem Zakona o konverziji, otvara se prostor, kako je prezentovano, za otključavanje oko 5.000 lokacija za gradnju. Ova promena će omogućiti izgradnju na oko 15 miliona kvadrata, što bi moglo dovesti do investicija vrednih milijarde evra. Ako se uzme u obzir prosečno ulaganje u Srbiji od 700 evra po kvadratu, očekuje se da će ova promena rezultirati sa oko 10,5 milijardi evra investicija.

Zelena gradnja i energetska efikasnost

Novi zakon donosi podsticaje za zelenu gradnju i uvođenje sertifikata za objekte koji se grade po ovim standardima. Investitori koji dobiju sertifikat zelene gradnje, koji će postati obavezan za sve javne objekte i objekte preko 10.000 kvadrata, imaće pravo na umanjenje doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta u visini od 10 odsto.

Sve zgrade u Srbiji, bez obzira na starost, moraju imati energetski pasoš. Ovaj pasoš klasifikuje zgrade prema energetskoj efikasnosti, sa razredima od A+ (najefikasniji) do G (najmanje efikasni). Kazne za nemanje energetskog pasoša mogu ići i do 50.000 dinara.

Kao uslov za dobijanje upotrebne dozvole, prema novim pravilima, investitori će morati da predaju i dokaze o kretanju građevinskog otpada, čime bi trebalo da se rešava problem divljih deponija.

Uklanjanje klima uređaja sa fasada

Sa novim Zakonom, spoljne jedinice uređaja za grejanje i hlađenje moraće da budu uklonjene sa fasada svih zgrada ili da se instaliraju na način da nemaju uticaj na neposredno okruženje. Rok za uklanjanje klima je 10 godina, a u protivnom slede novčane kazne koje će se za fizička lica kretati od 25.000 do 50.000 dinara, a za pravna lica i do 100.000 dinara.

Elektromobilnost i osiguranje

Novi Zakon o planiranju i izgradnji donosi i niz dodatnih promena. Između ostalog, predviđeno je unapređenje elektronskog sistema za izdavanje građevinskih dozvola, uvođenje elektropunjača u rezidencijalnim i poslovnim objektima, kao i obaveza za investitore da imaju polisu osiguranja štete trećim licima.

Ove promene će dodatno unaprediti sektor građevinarstva u Srbiji, čineći ga efikasnijim, održivijim i sigurnijim.

Izmene Zakona o planiranju i izgradnji donose brojne promene koje će uticati na građevinsku industriju, investitore i građane. Iako su neki aspekti ovih izmena izazvali kontroverze, očekuje se da će ukupan efekat biti pozitivan, podstičući rast građevinske industrije i olakšavajući procese za investitore.

 

Komentari: 1

N.Radin 04.04.2011 10.44.42

"Na zahtev investitora, građevinska dozvola može biti obnovljena na dodatni rok od dve godine, ali to je moguće samo ako investitor dostavi dokaz da stepen završenosti objekta premašuje 80%"

Ovim je ostavljen prostor za manipulacije. Šta ima investitor da dokazuje stepen izgrađenosti kad on može da fingira stanje (falsifikuje građ. dnevnik itd). Po logici stvari treba građevinska inspekcija da izvrši uviđaj i sama se uveri o stepenu završenosti objekta.

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;