INFONET-468X60-BANNER

Najveći tunel ispod mora spajaće Dansku i Nemačku

04.02.2011. | Blic

Danska namerava da izgradi podvodni tunel ispod Femarnbelta, 18 kilometara širokog moreuza između Nemačke i Danske, odnosno između nemačkog ostrva Femarn i danskog ostrva Loland, gde trenutno saobraća samo trajekt. To bi bio jedan od najvećih projekata izgradnje javne infrastrukture u Evropi, vredan više od pet milijardi evra.

U tunelu tri tunela: dva odvojena smera autoputa i posebno železnička pruga

Odluka danskog parlamenta od utorka da se sa planovima za izgradnju nastavi, veliki je korak ka njegovoj realizaciji. Kopenhagen će konačno odobrenje dati 2013, po završetku ekoloških procena, ali to odlaganje praktično predstavlja samo formalnost.

Nemačka, međutim, ovim planovima nije ni približno toliko oduševljena, a lokalno stanovništvo na nemačkoj strani se protivi gradnji.

Izgradnja tunela bi trebalo da počne 2014. dok se puštanje u promet predviđa za 2020. Tranzitni prolaz bi se sastojao od tri tunela: kroz dva bi išao autoput sa četiri trake, a kroz treći železnička pruga sa dva koloseka.

Poduhvat bi predstavljao najveći podvodni tunel na svetu, a za njegovu izgradnju bi bio iskorišćen takozvani metod potopljenih cevi. Pojedinačni elementi - betonske cevi duge 200 metara i teške oko 70.000 tona, gradili bi na kopnu, a zatim spuštali na morsko dno.

Mada bi tunel u ekološkom smislu predstavljao povoljnije rešenje od mosta, o čijoj izgradnji preko moreuza se razmišljalo još od 1920, ekolozi mu se ipak protive jer bi se tokom izgradnje poremetilo morsko dno, podigao mulj i uznemirio živi svet u moru.

Pored ekologa, tunelu se protive i stanovnici primorskih gradova na nemačkoj strani jer strepe od gubitka turista, dok bi veći broj automobila i brzih i teretnih vozova nepovoljno uticao na njihov kvalitet života.

Dansko Ministarstvo saobraćaja procenjuje da bi izgradnja tunela koštala 5,1 milijardu evra, oko 100 miliona evra manje od izgradnje mosta. EU bi dotirala do 1,1 milijarde evra, dok bi ostatak bio finansiran putarinom naplaćenom do 2050. godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;