INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Press podgreva optimizam naše građevinske industrije

23.01.2011. | Press

Press je danas objavio tekst pod imenom "Veliki povratak srpske građevine". U njemu evocira uspomene na vreme od pre nekoliko decenija kada su naše građevinske firme radile u zemljama Bliskog Istoka, Severne Afrike, SSSR-a, itd. Povod za to je nedavna najava o stvaranju srpsko-hrvatskih konzorcijuma za nastup na svetsko tržište...

Izdvojeno iz teksta u Press-u

Ne tako davno, jugoslovenska građevinska operativa je bila jedna od najpriznatijih u svetu, a najzapaženije mesto su imala srpska preduzeća. „Energoprojekt", „Komgrap", „Planum", „Rad", „7. juli", „Mostogradnja" i „PIM" samo su neki od giganata koji su svake godine državi obezbeđivali ogroman devizni priliv. Tadašnje građevinarstvo donosilo je barem tri puta više deviza od turizma, a danas samo Hrvatska od stranih gostiju zaradi desetak milijardi evra. Može li se takvo vreme vratiti? Stručnjaci su optimisti.

Najava da će tokom narednog meseca biti formiran konzorcijum građevinskih firmi iz Srbije i Hrvatske podgrejala je nade građevinara da će povratiti nekadašnju slavu, da će se vratiti vreme kada je ova privredna delatnost ostvarivala najveći profit u regionu.

Moamer el Gadafi, predsednik Libije, dobro se seća jugoslovenskih firmi koje su radile u njegovoj zemlji i spreman je da samo u izgradnju stanova, koju bi realizovali naši neimari, uloži neverovatnih 50 milijardi dolara! I dok zvaničnici obe zemlje najavljuju da će pokušati zajednički da stvore uslove za novu ekspanziju, građevinari se sa ponosom prisećaju vremena kada su radili širom sveta.

- Poslove smo dobijali u najoštrijoj konkurenciji i svuda ostavljali neizbrisiv trag - seća se Ratomir Todorović, generalni direktor „Planuma" i jedan od doajena srpskog građevinarstva:

- Nadzor nad našim radovima vršile su američke, britanske i druge svetske kompanije, a ono što su od nas tražili često je prevazilazilo ustaljene standarde. Stalno smo bili pod lupom, ali nam je to veoma koristilo. Pratili smo svetske trendove i tehnologiju, trudili se da pružimo vrhunski kvalitet. I danas mojim inženjerima objašnjavam da je najjeftinije da se gradi kvalitetno, jer tada ne morate da se vraćate i ispravljate sopstvene greške.

Napomena: ceo tekst vidi na linku ispod.

Linkovi:

  • Ceo tekst u Press-u - link
  • Libija kao novi Dubai - milijarde dolara ulaganja u velike građevinske i infrastrukturne projekte - link
  • Turska postaje globalna sila u građevinarstvu - link

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;