INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

"Rđavi" - zgrada u Lidsu pobedila Burj u Dubaiju za najbolju visoku zgradu za 2010. godinu

26.10.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Zgrada popularno nazvana "Rusty" ("rđavi") u Lidsu, Velika Britanija, dobila je titulu najbolje visoke zgrade za 2010. godinu od strane Saveta za visoke zgrade - CTBUH (Council on Tall Buildings and Urban Habitat)

Ova 23-spratnica pobedila je zgradu Burj Khalifa u Dubaiju sa celih 160 spratova, ali i zgradu korporativnog sedišta Banke Amerike (Bank of America HQ) u Severnoj Karolini, SAD.

Broadcasting Place, Zgrada završena ove godine prethodno je proglašena za najbolju visoku zgradu Evrope, a kao objašnjenje žirija, između ostalog, navedeno je i poštovanje koje zgrada ima za svoju okolinu u smislu gabarita čime je uspela da postane jedno od zrna u grozdu koje čine zgrade u njenom okruženju.

Julian Gitsham, arhitekta iz biroa Feilden Clegg Bradley Studios i jedan od autora projekta, rekao je da su bili više nego zadovoljni evropskom krunom, ali da nisu ni sanjali da bi mogli pobediti Burj Khalifa-u.

Ova zgrada je koštala "samo" 50 miliona funti, za razliku od oblakodera u Dubaiju koji za koji je potrošen oko milijardu funti.

Ipak, ova zgrada u Zapadnom Jorkširu, u kojoj je smešten Met univerzitet, i dalje ima puno onih kojima ne zadovoljava kriterijume. Neki se čak žale da nisu ni primetili da se gradi zgrada zato što izgleda tako staro, a neki se žale i da je depresivna, a da se u kišnim danima sa njene fasade sliva voda obojena rđom u jarkonarandžastu boju.

Više o CTBUH-u i pobednicima prethodnih godina pogledajte na linku ispod teksta.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;