INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

"Rđavi" - zgrada u Lidsu pobedila Burj u Dubaiju za najbolju visoku zgradu za 2010. godinu

26.10.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Zgrada popularno nazvana "Rusty" ("rđavi") u Lidsu, Velika Britanija, dobila je titulu najbolje visoke zgrade za 2010. godinu od strane Saveta za visoke zgrade - CTBUH (Council on Tall Buildings and Urban Habitat)

Ova 23-spratnica pobedila je zgradu Burj Khalifa u Dubaiju sa celih 160 spratova, ali i zgradu korporativnog sedišta Banke Amerike (Bank of America HQ) u Severnoj Karolini, SAD.

Broadcasting Place, Zgrada završena ove godine prethodno je proglašena za najbolju visoku zgradu Evrope, a kao objašnjenje žirija, između ostalog, navedeno je i poštovanje koje zgrada ima za svoju okolinu u smislu gabarita čime je uspela da postane jedno od zrna u grozdu koje čine zgrade u njenom okruženju.

Julian Gitsham, arhitekta iz biroa Feilden Clegg Bradley Studios i jedan od autora projekta, rekao je da su bili više nego zadovoljni evropskom krunom, ali da nisu ni sanjali da bi mogli pobediti Burj Khalifa-u.

Ova zgrada je koštala "samo" 50 miliona funti, za razliku od oblakodera u Dubaiju koji za koji je potrošen oko milijardu funti.

Ipak, ova zgrada u Zapadnom Jorkširu, u kojoj je smešten Met univerzitet, i dalje ima puno onih kojima ne zadovoljava kriterijume. Neki se čak žale da nisu ni primetili da se gradi zgrada zato što izgleda tako staro, a neki se žale i da je depresivna, a da se u kišnim danima sa njene fasade sliva voda obojena rđom u jarkonarandžastu boju.

Više o CTBUH-u i pobednicima prethodnih godina pogledajte na linku ispod teksta.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

hiCAD
hiCAD
NOVI SAD
www.hicad.biz

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;