INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Dodelom nagrade "Arhitektonski događaj godine" svečano zatvorena 19. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture - BINA 2024

01.07.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Devetnaesto izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture - BINA 2024, u organizaciji Društva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda, svečano je zatvoreno u subotu 29. juna u Likovnoj galeriji KCB-a.

BINA

Arhitektonski događaj godine (Foto: Aleksandar Gazibara)

Ovom prilikom Društvo arhitekata dodelilo je nagradu "Arhitektonski događaj godine" za 2023. godinu manifestaciji "100 godina od rođenja arhitekte profesora i akademika Ivana Antića", koja je održana u svečanoj Sali Srpske akademije nauka i umetnosti SANU u Beogradu i na Univerzitetu u Beogradu - Arhitektonskom fakultetu.

Milena Kordić, predsednica Društva arhitekata Beograda, u uvodnom obraćanju je istakla: "Društvo arhitekata Beograda pokušava da skrene pažnju na ulogu arhitekture u širem društvenom kontekstu i da stavi fokus na događaje koji zanimaju ne samo stručnu, već i širu javnost. Ova nagrada pokušava da nađe nešto što nije formalno arhitektonski objekat, ali može da ostvari značajniji uticaj."

U obrazloženju nagrade koje je pročitao predsednik žirija, arhitekta Goran Vojvodić, između ostalog je navedeno: "Da kojim slučajem postoji jedan Srpski arhitektonski bukvar, ilustracija pored slova A pripala bi bez sumnje Ivanu Antiću. Kao što bi pored slova D stajao portret Nikole Dobrovića, a sličica Jovana Ilkića pored I. Ta njihova mesta ostala bi nepromenjena i kada bi se sva slova bukvara ispremeštala, učila odnazad ili na preskok. Antićev položaj u vrhu srpske ahitektonske azbuke do danas je ostao neprikosnoven, ali je protokom vremena njegovo delo ispunjeno dubljim slojevima značenja i obogaćeno novim tumačenjima."

Uz Gorana Vojvodića, žiri su činili dr Milena Kordić, arhitekta, i Slobodan Giša Bogunović, filozof i teoretičar arhitekture.

Nagrada se dodeljuje Naučnom odboru međunarodnog skupa - predsedniku akademiku Milanu Lojanici, potpredsednici dr Dijani Milašinović Marić i članovima Odbora: akademiku Branislavu Mitroviću, dopisnom članu SANU Milanu Mariću, profesoru Vladimiru Lojanici, dr Marti Vukotić Lazar, dr Milanu Popadiću i dr Igoru Mariću.

BINA

Dijana Milašinović Marić (Foto: Aleksandar Gazibara)

Takođe i predavačima na naučnom skupu -  prof. Milanu Vujoviću, dr Milici Vujošević, prof. dr Vladimiru Makou, prof. dr Milanu Popadiću, dr Paolu Tomaseli, dr Maroju Mrduljašu, Andrei Čeko, dr Tanji Damljanović Konli, dr Aleksandri Mokranjac, prof. dr Marti Vukotić Lazar, prof. dr Ani Nikezić, Milici Petrović, vanr. prof. dr Marku Nikoliću i prof. Ivanu Raškoviću; autorima monografije "ARHITEKTONIČNO: arhitekta Ivan Antić" dr Dijani Marić Milašinović i dr Igoru Mariću, i autorima izložbe "ARHITEKTA IVAN ANTIĆ – elementi" prof. Vladimiru Lojanici, vanr. prof. Zoranu Abadiću i as. dr Jeleni Bogosavljević koji su rukovodili i priredili izložbu studentskih radova.

U ime tima koji je radio na ovoj manifestaciji, nagradu je primila dr Dijana Milašinović Marić, koja se prisutnima obratila rečima: "Opusom Ivana Antića bavim se više od 20 godina. Fascinirao me je jednostavan način na koji on rešava arhitektonske probleme. To je zaista uzbudljivo jer kada reši taj problem, on sažima sve ono što je važno za arhitekturu i njenu ulogu. Iz toga izlazi jedna estetična forma koja deluje svojom unutrašnjom logikom. Za njega je arhitektura bila sve i to pokazuje njegov život. Nadam se da smo barem delimično doprineli afirmaciji njegovog celokupnog rada."

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;