IZOLACIJA-468X60-BANNER

Porast vrednosti nekretnina u CIE

29.09.2010. | Ekonomija

Preuzimanje je i dalje u modi: finansijski zdrave kompanije su i dalje zanimljive mete, druge se preuzimaju da bi bile likvidirane, a Investitori u nekretnine trebalo bi da bolje prođu od developera, pošto je još uvek veliki procenat neiznajmljenih prostora.

"Analiza tržišta nekretnina u CIE pokazuje da ćemo najverovatnije ući u period kontinualnog rasta vrednosti nekretnina. Na taj trend će se jasno odraziti kompresija prinosa. S obzirom na prilično visoke stope neiznajmljenih prostora širom regiona i privođenje kraju značajnog broja projekata izgradnje, značajno povećanje vrednosti nekretnina zbog rasta zakupnina još uvek nije realno očekivati u narednih 4-6 kvartala", kaže Günther Artner, jedan od rukovodilaca Sektora za istraživanje vlasničkih instrumenata iz CIE.

Investicije porasle za 70% na međugodišnjem nivou, uglavnom na britanskom, nemačkom i francuskom tržištu

Evropsko tržište investicija je zabeležilo povećanje obima transakcija od skoro 70% na 43,8 milijardi evra u prvoj polovini 2010. godine u poređenju sa istim periodom prošle godine. Akcenat je uglavnom na kvalitetnim sredstvima uglavnom zbog zabrinutosti u pogledu krize suverenog duga u regionu. 62% ukupnog obima transakcija se odnosi na britansko, nemačko i francusko tržište.

U pogledu vrsta nekretnina, na poslovni prostor se odnosilo 55% ukupnog obima u Austriji i 45% u CIE, gde je skoro 97% plasirano u Poljsku, Rusiju i Češku Republiku, za kojima slede tržišta Bugarske i Rumunije. U 2. kvartalu 2010. godine, prinosi na prvoklasne nekretnine su opali u Austriji u segmentu maloprodajnog i poslovnog prostora za po 5 baznih poena na međukvartalnom nivou. Kompresija prinosa kod prvoklasnih nekretnina u većim zapadnoevropskim zemljama se proširila na region CIE. Prinosi kod tržnih centara su opali već u 1. kvartalu, a prinosi kod kancelarijskog prostora su im se pridružili u 2. kvartalu. U kombinaciji sa generalno stabilnim zakupninama za prvoklasne nekretnine, ovaj efekat se pozitivno odrazio na vrednosti kapitala na ključnim tržištima centralne i istočne Evrope. S druge strane, u nekim gradovima u JIE je došlo do pada zakupnina kod prvoklasnih nekretnina, dok su prinosi za prvoklasne nekretnine bili stabilni, što je dovelo do smanjenja kapitalne vrednosti u ovom segmentu.

Take-up poslovnog prostora (kupovina i izmajmljivanje – broj zaključenih transakcija) u zapadnoj Evropi i CIE

Ekonomski oporavak počinje pozitivno da se odražava na kupovinu i iznajmljivanje poslovnog prostora sa 38% na međugodišnjem nivou u prvoj polovini 2010. godine zbog povećane potražnje u zapadnoj Evropi i CIE. Stopa neiznajmljenog prostora se zadržala na 10,2% kao pre tog kvartala. Međutim, i dalje postoje velike razlike u stopama neiznajmljenog prostora širom Evrope, od samo 6,8% u Parizu do preko 15% u gradovima kao što su Amsterdam, Dablin, Budimpešta i Moskva. Potražnja za poslovnim prostorom u CIE je zabeležila porast od 36% na međugodišnjem nivou na 1,38 miliona m2, uz daleko najbrži rast u Moskvi, gde je take-up u 1. polovini 2010. godine skoro dostigao nivo pre 2008. godine. “Ukoliko se CIE posmatra kao celina, stopa neiznajmljenog poslovnog prostora je po prvi put opala za 30bp na 15,5% in 2. kvartalu, nakon perioda porasta od 2. polovine 2007. godine. Međutim ukoliko se posmatraju tri podregiona, uočavaju se različiti trendovi. Dok su stope u CE i JIE beležile blag porast, stope u IE su opale za skoro 200bp na 16,3% u poređenju sa 2. polovinom 2009. godine, što je čak ispod nivoa u JIE od 17,1%”, objašnjava Artner.

EU27- Maloprodaja skoro na istom nivou međugodišnje u 1. polovini 2010; na HU, PL, RO i RUS se odnosio najveći deo investicionih aktivnosti

Obim investicija na evropskom tržištu maloprodajnog prostora se više nego udvostručio na međugodišnjem nivou tokom 1. polovine 2010. godine i dostigao 10,6 milijardi evra, ukazujući na povećanje poverenja. Na nivou potrošača, potencijalno povećanje poreza i neizvesnost u pogledu efekata državnih mera štednje smanjuju potrošnju. U 1. polovini 2010. godine, investicije u maloprodajni prostor in CIE su iznosile 633 miliona evra, što predstavlja rast od 5% u odnosu na prethodno polugodište i izuzetnih 190% u poređenju sa niskim nivoima u 1. polovini 2009. godine.

Kada se radi o geografskim tržištima, na Mađarsku, Poljsku, Rumuniju i Rusiju se odnosio najveći deo investicionih aktivnosti. U pogledu oblasti investiranja, tržni centri su i dalje bili najatraktivniji segment. “U aktuelnom okruženju, veća je verovatnoća da će jaki konkurenti investirati u novi maloprodajni prostor, eventualno kupujući slabije igrače na tržištu. Stoga, u centru pažnje ostaju prvoklasne lokacije i visokoposećene šoping oblasti”.

Ceo tekst možete pročitati na http://www.economy.rs/vesti/12972/Porast-vrednosti-nekretnina-u-CIE.html

 

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /slučajan izbor/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;