Porast vrednosti nekretnina u CIE

29.09.2010. | Ekonomija

Preuzimanje je i dalje u modi: finansijski zdrave kompanije su i dalje zanimljive mete, druge se preuzimaju da bi bile likvidirane, a Investitori u nekretnine trebalo bi da bolje prođu od developera, pošto je još uvek veliki procenat neiznajmljenih prostora.

"Analiza tržišta nekretnina u CIE pokazuje da ćemo najverovatnije ući u period kontinualnog rasta vrednosti nekretnina. Na taj trend će se jasno odraziti kompresija prinosa. S obzirom na prilično visoke stope neiznajmljenih prostora širom regiona i privođenje kraju značajnog broja projekata izgradnje, značajno povećanje vrednosti nekretnina zbog rasta zakupnina još uvek nije realno očekivati u narednih 4-6 kvartala", kaže Günther Artner, jedan od rukovodilaca Sektora za istraživanje vlasničkih instrumenata iz CIE.

Investicije porasle za 70% na međugodišnjem nivou, uglavnom na britanskom, nemačkom i francuskom tržištu

Evropsko tržište investicija je zabeležilo povećanje obima transakcija od skoro 70% na 43,8 milijardi evra u prvoj polovini 2010. godine u poređenju sa istim periodom prošle godine. Akcenat je uglavnom na kvalitetnim sredstvima uglavnom zbog zabrinutosti u pogledu krize suverenog duga u regionu. 62% ukupnog obima transakcija se odnosi na britansko, nemačko i francusko tržište.

U pogledu vrsta nekretnina, na poslovni prostor se odnosilo 55% ukupnog obima u Austriji i 45% u CIE, gde je skoro 97% plasirano u Poljsku, Rusiju i Češku Republiku, za kojima slede tržišta Bugarske i Rumunije. U 2. kvartalu 2010. godine, prinosi na prvoklasne nekretnine su opali u Austriji u segmentu maloprodajnog i poslovnog prostora za po 5 baznih poena na međukvartalnom nivou. Kompresija prinosa kod prvoklasnih nekretnina u većim zapadnoevropskim zemljama se proširila na region CIE. Prinosi kod tržnih centara su opali već u 1. kvartalu, a prinosi kod kancelarijskog prostora su im se pridružili u 2. kvartalu. U kombinaciji sa generalno stabilnim zakupninama za prvoklasne nekretnine, ovaj efekat se pozitivno odrazio na vrednosti kapitala na ključnim tržištima centralne i istočne Evrope. S druge strane, u nekim gradovima u JIE je došlo do pada zakupnina kod prvoklasnih nekretnina, dok su prinosi za prvoklasne nekretnine bili stabilni, što je dovelo do smanjenja kapitalne vrednosti u ovom segmentu.

Take-up poslovnog prostora (kupovina i izmajmljivanje – broj zaključenih transakcija) u zapadnoj Evropi i CIE

Ekonomski oporavak počinje pozitivno da se odražava na kupovinu i iznajmljivanje poslovnog prostora sa 38% na međugodišnjem nivou u prvoj polovini 2010. godine zbog povećane potražnje u zapadnoj Evropi i CIE. Stopa neiznajmljenog prostora se zadržala na 10,2% kao pre tog kvartala. Međutim, i dalje postoje velike razlike u stopama neiznajmljenog prostora širom Evrope, od samo 6,8% u Parizu do preko 15% u gradovima kao što su Amsterdam, Dablin, Budimpešta i Moskva. Potražnja za poslovnim prostorom u CIE je zabeležila porast od 36% na međugodišnjem nivou na 1,38 miliona m2, uz daleko najbrži rast u Moskvi, gde je take-up u 1. polovini 2010. godine skoro dostigao nivo pre 2008. godine. “Ukoliko se CIE posmatra kao celina, stopa neiznajmljenog poslovnog prostora je po prvi put opala za 30bp na 15,5% in 2. kvartalu, nakon perioda porasta od 2. polovine 2007. godine. Međutim ukoliko se posmatraju tri podregiona, uočavaju se različiti trendovi. Dok su stope u CE i JIE beležile blag porast, stope u IE su opale za skoro 200bp na 16,3% u poređenju sa 2. polovinom 2009. godine, što je čak ispod nivoa u JIE od 17,1%”, objašnjava Artner.

EU27- Maloprodaja skoro na istom nivou međugodišnje u 1. polovini 2010; na HU, PL, RO i RUS se odnosio najveći deo investicionih aktivnosti

Obim investicija na evropskom tržištu maloprodajnog prostora se više nego udvostručio na međugodišnjem nivou tokom 1. polovine 2010. godine i dostigao 10,6 milijardi evra, ukazujući na povećanje poverenja. Na nivou potrošača, potencijalno povećanje poreza i neizvesnost u pogledu efekata državnih mera štednje smanjuju potrošnju. U 1. polovini 2010. godine, investicije u maloprodajni prostor in CIE su iznosile 633 miliona evra, što predstavlja rast od 5% u odnosu na prethodno polugodište i izuzetnih 190% u poređenju sa niskim nivoima u 1. polovini 2009. godine.

Kada se radi o geografskim tržištima, na Mađarsku, Poljsku, Rumuniju i Rusiju se odnosio najveći deo investicionih aktivnosti. U pogledu oblasti investiranja, tržni centri su i dalje bili najatraktivniji segment. “U aktuelnom okruženju, veća je verovatnoća da će jaki konkurenti investirati u novi maloprodajni prostor, eventualno kupujući slabije igrače na tržištu. Stoga, u centru pažnje ostaju prvoklasne lokacije i visokoposećene šoping oblasti”.

Ceo tekst možete pročitati na http://www.economy.rs/vesti/12972/Porast-vrednosti-nekretnina-u-CIE.html

 

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Mima 12.04.2021.
Gde i kome se treba prijaviti za subvenciju...
Zoja 12.04.2021.
Molim vas kako mogu da se prijavim, uvela b...
Nataša 12.04.2021.
Zanima me kako i kome se prijavljujem za iz...
Nadja 11.04.2021.
Molim Vas recite za izolaciju kako mogu da ...
Žikica 09.04.2021.
Super, mnogima od nas je pomoć bitna. Inte...