INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Leskovac dobija modernu zaobilaznicu do kraja godine - Teške kamione proteruju sa gradskih ulica

17.09.2010. | Danas

Uveliko se gradi zaobilaznica oko Leskovca, jedan od najznačajnijih projekata koji se realizuje na jugu Srbije. Predviđeno je da prva faza bude završena najkasnije do kraja ovogodišnje građevinske sezone.

Namera o gradnji zaobilaznice stara je četiri decenije, a realizuje se po idejnom projektu od pre petnaest godina. Kompletna trase duga je oko tri kilometra, a u prvoj fazi biće sagrađeno 750 metara, odnosno deonica koja povezuje Nišku i Devetu ulicu.

Dragana Stošić, pomoćnica gradonačelnika Leskovca, smatra da će posle završetka prve faze moći da se izmesti tranzitni saobraćaj, odnosno biće uspostavljena veza sa regionalnim, ali i magistralnim putnim pravcima koji povezuju dva dela grada Leskovca, ali i opštine Bojnik, Lebane i Medveđu, i to direktno sa Koridorom 10.

Vrednost investicije prve faze je 60 miliona dinara. Polovina potrebih para obezbeđena je iz međunarodnih izvora, iz Nacionalnog investicionog plana biće uloženo 35, a iz budžeta lokalne samouprave 15 procenata vrednosti investicije.

U ovom trenutku urađen je i projekat druge faze, a izvori finansiranja će biti isti - Evropska banka, Nacionalni investicioni plan i lokalna samouprava. Sredstvima budžeta biće finansirana i nadoknada vlasnicima pet srušenih kuća koje se nalaze na delu ove važne trase. Dogovoreno je da svi vlasnici ovih, inače nelegalno sagrađenih kuća, dobiju stanove i po 10 evra za svaki kvadratni metar zemljišta.

Programom prve faze zaobilaznice predviđeno je da se gradi i nadvožnjak na samom ulazu u grad. Izvođač radova je francuska kompanija "Fracine", vrednost investicija je 130 miliona dinara, a i ovaj program finansijski direktno podržavaju Evropska banka, NIP i lokalna samouprava.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;