INFONET-468X60-BANNER

Kompletna obnova scene "Raša Plaović" na leto sledeće godine

20.08.2010. | e-kapija

Posle popravke krova, koja se ovih dana privodi kraju, Narodno pozorište u Beogradu dobiće do kraja godine muzej, a za sledeće leto planirana je kompletna obnova scene Raša Plaović. Otvaranje muzeja, prema rečima Božidara Đurovića, direktora nacionalnog teatra, predviđeno je za 22. novembar, 142. rođendan ove ustanove. Postavka će biti smeštena na mestu nekadašnjeg restorana Boemi, na oko 130 metara kvadratnih.

Deo tog prostora zauzimaće stalna postavka, a deo tematske izložbe. Kako navodi upravnik, prostor neće služiti samo u muzeološke svrhe, već će biti mesta i za knjižaru, bife, klub prijatelja, održavanje konferencija za medije, susrete sa umetnicima i druge sadržaje u vezi sa pozorišnom umetnošću.

Idejno rešenje za muzej delo je arhitekte Milana Pališaškog, a isti autor poklonio je ovoj ustanovi kulture i projekat za rekonstrukciju scene Raša Plaović. Pališaški je, inače, radio kompletan enterijer pozorišta u poslednjoj obnovi 1989. godine.

"Na ideju o otvaranju muzeja došli smo u toku ove godine, tako da novac za to nije planiran budžetom, i najverovatnije će sva sredstva biti iz sopstvenih prihoda pozorišta i iz donacija", objašnjava Đurović.

On podseća da veća obnova nije rađena već 21 godinu i da je namera uprave da to sada bude urađeno po fazama, u roku od dve do tri godine, kako nijedna proba i predstava ne bi bile odložene zbog radova. Zato će i najobimniji posao – preuređenje scene Raša Plaović, biti izveden u toku "mrtve" pozorišne sezone, u leto sledeće godine. Prvi uslov za to jeste da Upravni odbor Narodnog pozorišta i Ministarstvo kulture daju "zeleno svetlo" i odobre već gotov projekat arhitekte Pališaškog.

Broj mesta gledališta scene Raša Plaović ovom rekonstrukcijom biće povećan za 40, tako da će predstave moći da prati oko 300 ljubitelja pozorišta, navodi Đurović, dodajući da će galerije ostati i da će biti napravljen parter. "Ni vizure iz kojih se gleda na scenu nisu baš najbolje. Predstava se gleda iz ptičje perspektive, što je dosta teško za umetnike i ograničava scenske mogućnosti. Obnovom ćemo dobiti bolje uslove za rad, dok će posetioci dobiti i udobnija sedišta", najavljuje upravnik.

Ono što se neće menjati, prema njegovim rečima, jeste programska koncepcija Raše Plaovića. I dalje će se na nov način iščitavati srpska i svetska klasična dramska literatura, kao i najbolja ostvarenja savremene drame koje Narodno pozorište bude moglo da obezbedi.

Troškovi ovih radova za sada nisu poznati, kaže direktor. Inače, scena Raša Plaović postoji od 1989. godine i nosi ime nekadašnjeg velikana glumačke scene.

Dok ti veliki radovi ne počnu, posetioci nacionalnog teatra, kojih je prethodne sezone bilo oko 170.000, ali i zaposleni u ovoj kući, do kraja godine mogu da očekuju klimatizaciju pozorišta i "umivanje" fasade zgrade. Direktor se nada da će kao poklon opštine Stari grad dobiti video nadzor. Sredstva za zamenu krovnih prozora, hidroizolaciju krova i klimatizaciju, čija je vrednost 12 miliona dinara, obezbedilo je Ministarstvo kulture, dok će samo pozorište finansirati popravku fasade.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;