INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nove tehnologije za nove puteve - Ruska kompanija ZAO "Kompomaš-TEK"

20.07.2010. | PKS

Kompanija ZAO “Kompomaš – TEK” iz Rusije predstavila je u Privrednoj komori Srbije više novih tehnologija i proizvoda iz oblasti izgradnje puteva za čiju je proizvodnju potrebno mnogo manje energije nego na do sada poznate načine.

Foto: reciklirani asfalt sa puteva kao agregat u jednoj fabrici.

Uz to, ove nove tehnologije čuvaju čovekovu okolinu, a ono što se smatralo otpadom ili sekundarnim sirovinama, koristi se kao osnova sirovina u proizvodnji asfaltnog bitumena. Prednost je i u tome što se bitumen po ovoj tehnologiji proizvodi na teritoriji fabrike za proizvodnju asfaltnog betona.

Skup privrednika i prezentaciju novih tehnologija organizovalo je Trgovinsko predstavništvo Ruske federacije u Srbiji i PKS, a nove tehnologije predstavio je Vladimir Andrenko, zamenik generalnog direktora ZAO “Kompomaš-TEK”. On je rekao da se novom tehnologijom, koja podrazumeva  recikliranje automobilskih guma, dobijaju modifikovana bitumenska veziva čija primena obezbedjuje povećanje roka trajanja asfaltno betonskih kolovoza za 1,7 do dva puta.

Uz reciklažu guma, koriste se i drugi teški naftni otpaci, izdrobljeni zapaljivi škriljci, sintetički kord. Gas i frakcije motornih goriva mogu se koristiti kao gorivo za kotlove u fabrici za proizvodnju asfaltnog betona i kao gorivo za prevozna sredstva.

Uz ovo, predstavnici ZAO “Kompomaš-TEK” predstavili su nove tehnologije i komplete drobilica koje se koriste za drobljenje u proizvodnji cementa. U ovim drobilicama gubljenje energije je do 10 puta manje nego kod postojećih, a korist od toga je što se znatno smanjuje cena cementa. Iz novih maišina, naročito vibroimpulsnih paraboličnih mašina, može se dobiti mineralni prašak fine granulacije na mestima gde se proizvodi asfaltni beton. 

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;