INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Do dozvole za izgradnju kuće za dva meseca

12.01.2009. | Verica Dragić | Blic

- Novi zakon o planiranju i izgradnji skratiće vreme izdavanja građevinskih dozvola, sprečiti korupciju i definisati vlasništvo nad građevinskim zemljištem, što će stimulisati investiture da dođu u Srbiju - kaže za „Blic” Oliver Dulić, ministar životne sredine i prostornog planiranja.

Domaći stručnjaci procenjuju da će strani investitori u Srbiji ove godine najviše ulagati u nekretnine. Ako se nade ministra Dulića ostvare i novi zakon nađe pred Vladom u februaru a u martu pred poslanike, strani investitori na početku nove građevinske sezone imaće zaista manje razloga da zaobilaze Srbiju.

Prema procenama Svetske banke, Srbija je po brzini izdavanja građevinskih dozvola među poslednjim zemljama u svetu. Za razliku od drugih zemalja Evrope gde se te dozvole dobijaju za nekoliko dana, Srbi to rade za najmanje 205 radnih dana! Onima koji ne žure može se posrećiti i da je nešto ranije dobiju, ali nisu retka čekanja i po nekoliko godina. Većina odustane posle prvih šest meseci ili pribegava podmićivanju službenika u lokalnim samoupravama. Upravo zbog toga ta oblast važi za jednu od najkorumpiranijih u domaćoj privredi. Utoliko više jer je za sve vrste objekata potrebno proći istu i proceduru i vreme čekanja.

Tako, oni koji žele da izgrade porodičnu kuću čekaju isto koliko i oni kojima je potrebna dozvola za izgradnju ekonomskog objekta na selu ili septičke jame. Čeka se i za vodovodne, telefonske, strujne i gasne priključke. Ipak, strane investitore najviše zbunjuje to što zemljište koje kupuju nije u njihovom, već u državnom vlasništvu.

- Kamen koji Srbiju vuče ka dnu jeste neizdavanje građevinskih dozvola. Nedostatak planske dokumentacije, nerešena imovinska pitanja i strasna težnja administracije za korupcijom. To su razlozi zašto nismo kao normalne zemlje, zašto nam je komplikovan sistem izdavanja dozvola i zašto se podmićuju službenici. Novi zakon će rešiti te probleme. Smanjićemo broj dokumenata, a vreme čekanja skratićemo za više od 100 dana. Definisaćemo svojinu nad zemljištem i prvi put posle 1945. godine građani će postati vlasnici zemljišta - kaže Dulić.

I ne samo to. Građevinske dozvole biće prenosive, a vrste objekata će biti razdvojene. Tako će procedure za izgradnju stanova biti drugačije od ulaganja u objekte komercijalne svrhe.

- Dozvole za, recimo, porodičnu kuću do 400 kvadrata ili ekonomske objekte na selu dobijaće se za dva meseca. Za izgradnju kanalizacionih izvoda i septičkih jama neće biti potrebne dozvole. Hidroelektrane, putni pravci i prilazi imaće posebnu proceduru. Nateraćemo opštine pod pretnjom sankcija da za 18 meseci izrade prostorne i urbanističke planove sa svim mogućim podacima, pa i onih iz javnih preduzeća. Oba dokumenta imaće podatke za izdavanje izvoda sa svim uslovima za dobijanje dozvole. Planovi će biti digitalizovani i biće na internetu, pa investitori više neće moliti službenike da im to izdaju. Opštinama koje finansijski ne budu mogle da izrade planove Ministarstvo će pomoći - obećava Dulić. On kaže da će se uvesti lična odgovornost od predsednika opštine, preko odbornika do direktora nadležnih institucija, koji će biti novčano kažnjeni ako ne završe posao.

Ipak, i pored najavljenih poboljšanja pitanje restitucije i denacionalizacije ostaje nerešeno, a ono je veoma bitno za investiture. Ministar Dulić kaže da je moguće da se iznađe najbolji model, upravo zbog kašnjenja zakona o restituciji.

- Mi ćemo regulisati vlasništvo građevinskog zemljišta ranijih sopstvenika, ali ostalo mora da reši sveobuhvatni zakon. Za privlačenje investitora u Srbiju ključni su zakoni o planiranju i izgradnji, javnoj svojini i neki budući koji će definisati restituciju i denacionalizaciju. Ako se dobro urade, favorizovaće investitore u Srbiji.

Reforma katastra

- Neće biti opravdanja za nepostojanje planova i kašnjenje. Ušli smo u ozbiljne reforme geodetskog zavoda i katastra nepokretnosti. Prvi put imaćemo potpunu pokrivenost Srbije geodetskim kartama i katastrom nepokretnosti. Nažalost, ima mnogo nelegalnih objekata. Vrlo sam oprezan u obećanjima kako će se nadalje legalizovati jer nam i dalje nedostaje rešenje imovinsko pravnih odnosa i svi planski dokumenti. To će biti dug proces. Samo je 15 odsto objekata legalizovano, a 85 odsto je bespravno izgrađeno. Legalizaciju je teško obaviti zbog nerešenih imovinskih pitanja i nedostatka detaljnog plana - objašnjava Dulić.

Obaveze investitora

Prema novom zakonu o planiranju i izgradnji, obaveze će imati i investitori. Oni koji budu prodavali stanove u sivoj fazi moraće da pripreme finansije koje će služiti za moguće obeštećenje građana. Opštine će imati i popis investitora, u smislu nekakvog izveštaja inspekcija i sudova, pa će građani dobijati informacije o investitoru od kojeg kupuju, da znaju li je reč o pouzdanoj osobi i firmi.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;