IZOLACIJA-468X60-BANNER

Uspon drvno prerađivačkog sektora u Šumadiji - Više od 50 kragujevačkih preduzeća proizvodi nameštaj

19.07.2010.

Iako je privreda Šumadije i Pomoravlja bila poznata po metalskoj industriji, u poslednjih nekoliko godina primat preuzima drvno prerađivački sektor. Kompanije koje se bave proizvodnjom nameštaja ostvaruju suficit, a očekuje se da će i izvoz do kraja godine porasti.

Prema najavama, kompanija "Kronospan" će započeti plasman svojih proizvoda u inostranstvo. Samo u Kragujevcu više od 50 preduzeća bavi se proizvodnjom nameštaja, dok je takvih kompanija u Šumadiji i Pomoravlju nešto manje od 150. Treba istaći da je dvadesetak kompanija izvozno orijentisano i da ostvaruju suficit.

- U poslednje tri godine u Šumadiji i Pomoravlju osnovano je 46 novih preduzeća koja proizvode većinom pločasti ali i nameštaj od drveta. Jedna od izvozno orijentisanih kompanija je "Blažeks", koja svojim stolicama oprema biskopske dvorane i amfiteatre u zemljama regiona, ali i u Rusiji - kaže Ružica Stanarčić, Centar za ekonomske odnose sa inostranstvom PK Kragujevac.

Marko Vasiljević, zamenik direktora kompanije "Blažeks" kaže da u ovom regionu, osim malih i srednjih preduzeća, posluje i nešto manje od 400 preduzetnika, odnosno zanatskih radnji koje se bave proizvodnjom nameštaja.

- Više od 30 ovih radionica osnovano je zahvaljujući bespovratnim donacijama američke vlade, ali i grada Kragujevca. 16 preduzeća osnivano je uz pomoć start-up kredita Vlade Srbije. Daljim razvojem ovih firmi očekuje se i povećanje broja izvoznika - smatra Vasiljević.

Stanarčićeva očekuje porast izvoza do kraja godine.

- Očekuje se da će obim izvoza u drvno prerađivačkoj industriji ovog regiona drastično porasti do kraja godine, a predviđa se i rast suficita, jer će Kronošpan početi da izvozi pločaste materijale, koje su do sada naši proizvođači nameštaja kupovali u inostranstvu - kaže Stanarčićeva.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;