INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

EU pomaže izgradnju kampusa tehničkih fakulteta u Beogradu sa 21 mil EUR

05.07.2024. | eKapija

Evropska unija obezbediće 21 milion evra za izgradnju novog kampusa tehničkih fakulteta u Beogradu. Ovaj značajan poduhvat deo je šireg projekta unapređenja univerzitetske infrastrukture u Srbiji. Sporazum o grantu iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan potpisali su ministar za javna ulaganja Darko Glišić i viceguvernerka Razvojne banke Saveta Evrope Sandrin Gaudin u Parizu.

ETF

Planirani izgled (Foto: 4 MIND)

Ukupna vrednost investicije procenjena je na 63 miliona evra, od čega grant čini 30% ukupne vrednosti projekta. Ministar Glišić je istakao da će ova bespovratna sredstva, zajedno sa kreditnim sredstvima, biti korišćena za izgradnju kompletnog kampusa tehničkih fakulteta. Planirano je proširenje kapaciteta Elektrotehničkog fakulteta (ETF), kao i stvaranje novih nastavnih i istraživačkih prostora za Arhitektonski i Građevinski fakultet, prenosi eKapija.

Projekat uključuje i poboljšanje opštih uslova za nastavnike i studente kroz izgradnju zajedničkih prostorija i podzemnog parkinga za svih pet tehničkih fakulteta (ETF, AF, GF, TMF i MF) na jednoj lokaciji.

Investicija će takođe biti usmerena na unapređenje energetskih performansi postojećih zgrada, kao i na usklađivanje sa standardima bezbednosti i pristupačnosti, objasnio je ministar.

Portal eKapija podseća da je Projektni biro 4 MIND pobedio 2022. godine na konkursu za izradu urbanističko-arhitektonskog rešenja nove zgrade Elektrotehničkog fakulteta sa zajedničkim sadržajima tehničkih fakulteta u Beogradu.

Prva faza uključuje izgradnju novog objekta ETF-a koji će biti povezan sa zgradama Tehničkog, Mašinskog i Tehnološkog fakulteta, kao i rekonstrukciju svih postojećih objekata na koje utiče nova gradnja.

Druga faza predviđa nadogradnju Mašinskog i Tehnološkog fakulteta,  kao i izgradnju paviljonskog objekta u zaleđu Univerzitetske biblioteke.

Treća faza uključuje izgradnju nove trafostanice, a četvrta faza odnosi se na dogradnju paviljona-galerije sa toplom vezom sa objektom Državnog arhiva Srbije.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;